dick bruna huis

Foto: Hans Wilschut
Foto: Hans Wilschut

Grootse nijntje tentoonstelling in het Centraal Museum

Binnenkort sluit het dick bruna huis. De familietentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar is van 20 juni tot en met 20 september te zien in het Centraal Museum, tegenover het dick bruna huis. Bekijk openingstijden en prijzen.

dick bruna huis wordt nijntje museum

Vanaf 6 juli 2015 sluit het dick bruna huis voor een grootse verbouwing. Om in december 2015 weer open te gaan, met een verbeterde inhoud en meer ruimte, speciaal voor families. De nieuwe naam is nijntje museum: hét museum waar peuters en kleuters samen met nijntje spelenderwijs hun wereld ontdekken. 
Ga naar nijntjemuseum.nl 

Het dick bruna huis 2006-2015

Iedereen kent nijntje. Van Amsterdam tot Tokio is de schepping van de Utrechtse illustrator, grafisch ontwerper en schrijver Dick Bruna (1927) populair. Over de hele wereld lezen ouders samen met hun kinderen Bruna's prentenboeken. Nijntje zelf is uitgegroeid tot een regelrecht design-icoon.

Sinds 2006 heeft nijntje pal tegenover het Centraal Museum een eigen onderkomen. In het dick bruna huis – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft – is de Bruna-collectie ondergebracht, door de maker langdurig aan het Centraal Museum in bruikleen gegeven. De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.

De bekendste is nijntje en haar familie pluis, maar er zijn meer onvergetelijke personages uit Dick Bruna's pen voortgekomen, zoals betje big, boris beer en het hondje snuffie. Van een andere orde is het Zwarte Beertje, dat hij ontwierp als logo voor de 'Zwarte Beertjes', de befaamde pocketreeks van A.W. Bruna Uitgevers.

Dick Bruna is de oudste zoon van uitgever Albert Willem Bruna. Ofschoon hij was voorbestemd tot een zakelijke carrière in diens voetsporen, koos hij voor een artistieke loopbaan. Als vaste ontwerper kwam Dick Bruna in 1952 in dienst van het familiebedrijf. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van de Zwarte Beertjes. Zijn schijnbaar eenvoudige, modernistische ontwerpen voor boekomslagen van auteurs als Havank en Georges Simenon en de reclameposters die de serie onder de aandacht moesten brengen, zijn tot op de dag van vandaag gewild onder verzamelaars.

Wat is er te zien?

Door het hele huis ziet u originele tekeningen, zeefdrukken en collages van Dick Bruna. 
Op de begane grond vindt u onder meer:
-De Speelruimte, met het populaire huisje van nijntje en educatieve spelletjes
-De Boekjeskamer, lees of luister naar een nijntjeverhaaltje in een decor van honderden boekjes
-De Regentenkamer, maak kennis met Dick Bruna, bekijk de documentaire over zijn leven en werk. Zijn vroegste tekeningen en boekjes liggen er in vitrines.

Op de eerste verdieping vindt u de jaarlijks wisselende tentoonstelling. Tot en met juli 2015 is dat Sport is Spel. Kinderen ontdekken er hoe nijntje en haar vriendjes bewegen,en sporten zelf in de gymzaal. Volwassenen genieten van Bruna’s boekomslagen uit de Zwarte Beertjesserie met het thema sport en spel. Bekijk meer dan 100 originele werken van dick bruna, waarvan velen nooit eerder zijn tentoongesteld.

Faciliteiten

- Ruime garderobe met 'parkeerplek’ voor buggy’s en kinderwagens
- Drie toiletten
- Verschoontafel
- Lift
- Het museumcafé vindt u in het Centraal Museum - proef het nijntjebroodje!

Partners

Het dick bruna huis is een initiatief van het Centraal Museum en is mogelijk gemaakt door Mercis en bijdragen van onder andere de Stad Utrecht, de Provincie Utrecht, het K.F. Heinfonds en particuliere donaties.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten