dick bruna huis

Foto: Hans Wilschut
Foto: Hans Wilschut

Wie kent nijntje nou níet. Van Amsterdam tot Tokio is de schepping van de Utrechtse illustrator, grafisch ontwerper en schrijver Dick Bruna (1927) populair. De prentenboeken van nijntje worden in legio talen over de hele wereld gelezen en nijntje zelf is uitgegroeid tot een regelrecht design-icoon.

Sinds 2006 heeft nijntje pal tegenover het Centraal Museum  een eigen onderkomen. In het dick bruna huis – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft – is de Bruna-collectie ondergebracht, door de maker langdurig aan het Centraal Museum in bruikleen gegeven. De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.

De bekendste is nijntje en haar familie pluis, maar er zijn meer onvergetelijke personages uit Dick Bruna's pen voortgekomen, zoals betje big, boris beer en het hondje snuffie. Van een andere orde is het Zwarte Beertje, dat hij ontwierp als logo voor de 'Zwarte Beertjes', de befaamde pocketreeks van A.W. Bruna Uitgevers.

Dick Bruna, die tot op heden zijn atelier in Utrecht heeft, is de oudste zoon van uitgever Albert Willem Bruna. Ofschoon hij was voorbestemd tot een zakelijke carrière in diens voetsporen, koos hij voor een artistieke loopbaan. Als vaste ontwerper kwam Dick Bruna in 1952 in dienst van het familiebedrijf. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van de Zwarte Beertjes. Zijn schijnbaar eenvoudige, modernistische ontwerpen voor boekomslagen van auteurs als Havank en Georges Simenon en de reclameposters die de serie onder de aandacht moesten brengen, zijn tot op de dag van vandaag gewild onder verzamelaars.

Naast de wisselende tentoonstellingen, biedt het dick bruna huis altijd een aantrekkelijke en representatieve selectie uit het oeuvre van Dick Bruna. Kinderen kunnen er op speelse wijze kennismaken met de grondbeginselen van de beeldende kunst. Ze worden uitgedaagd te experimenteren met kleuren, vormen en lijnen.

Openingstijden en prijzen dick bruna huis

 

 

Partners

Het dick bruna huis is een initiatief van het Centraal Museum en is mogelijk gemaakt door Mercis en bijdragen van onder andere de Stad Utrecht, de Provincie Utrecht, het K.F. Heinfonds en particuliere donaties.

Het pand waarin het dick bruna huis is gehuisvest, met een 19de-eeuwse entreehal en een originele regentenkamer, staat op de monumentenlijst.

 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten