Rondleidingen

Bij elkaar: schilderkunst, mode en design
Bij elkaar: schilderkunst, mode en design

Het Centraal Museum is het oudste stedelijk museum van Nederland. Het verzamelt oude schilderkunst, moderne schilderkunst, toegepaste kunst, de geschiedenis van de stad Utrecht, oude kostuums en de allernieuwste mode. Vanuit deze diverse collectie geeft het Centraal Museum rondleidingen aan vele verschillende doelgroepen. Van alle onderwijsniveau's in het onderwijs tot particuliere museumclubs, van bedrijfsuitje tot familierondleiding. 

Het team professionele museumdocenten bestaat uit doorgaans jonge mensen met een kunsthistorische- of een onderwijsachtergrond. De bezoeker bestoken met feitenkennis is niet het uitgangspunt. Wat we nastreven, is een levendige samenspraak en wisselwerking binnen de groep. De museumdocenten gaan graag in op vragen en zijn benieuwd naar uw eigen observaties bij de vaste collectie of een tijdelijke tentoonstelling.

Gratis instaprondleiding op zondag

Komt u op zondagmiddag naar het museum?
Informeer dan naar onze instaprondleiding: elke zondag om 14.00 uur, voor wie maar wil, bij voldoende animo.

met het gezin naar het centraal museum

Jullie kunnen ook mee met één van onze familie- of peuter/kleuter-tours. Kijk snel in onze activiteitenagenda voor leuke en spannende activiteiten voor het hele gezin!

Onvergetelijk Centraal

Onvergetelijk Centraal is het nieuwe programma voor mensen met Alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. In een interactieve rondleiding met een ontspannen, positieve sfeer samen kunst bekijken en bespreken. De focus ligt op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. Dit programma is ook te boeken voor groepen. Meer informatie en reserveren.


Zelf op stap met de multimediatour

Met een van de multimediatours voor smartphones ontdekt u meer. In maart 2014 lanceerde het Centraal Museum de eerste multimediatour, met luisterfragmenten en video's. Inmiddels zijn er vier gratis tours, waarvan één speciaal voor families met kinderen vanaf 7 jaar. De tours verrijken uw museumbezoek met muziek, achtergrondinformatie en extra toelichting van kunstenaars en conservatoren. Ze nodigen uit om méér te zien en kunst op nieuwe manieren te beleven. 

Ga met uw smartphone of tablet naar tours.centraalmuseum.nl en kies uw favoriete tour. Een app downloaden is niet nodig. In het museum is gratis Wifi beschikbaar. Geen smartphone? In het Informatiecentum (Expo 5) kunt u een apparaat lenen. Ook koptelefoons zijn daar te leen.

RONDLEIDINGEN en groepsbezoek

Komt u met een groep naar het museum? Bekijk hieronder ons aanbod rondleidingen. U kunt uw rondleiding aanvragen via het formulier onderaan deze pagina.
Ook als u zonder rondleiding komt, of met uw eigen gids, hebben wij graag dat u uw bezoek minimaal twee weken van te voren aanmeldt via het formulier onderaan deze pagina. 

Maximale groepsgrootte:  20 personen per groep
Kosten rondleiding:  € 80 per groep van max. 20 personen, exclusief entree [zie actuele entreeprijzen]
Tijden:  binnen openingstijden, op aanvraag
Duur:  circa 1 uur
Taal:  Nederlands. Voor een rondleiding in een vreemde taal (Engels) wordt een toeslag van  € 15 gevraagd.

Onderwijs

Bekijk het uitgebreide onderwijsaanbod, onderwijstarieven en overige informatie op de onderwijspagina

Liefde & Lust De kunst van Joachim Wtewael (1566-1638)

Liefde en Lust is de eerste monografische tentoonstelling over de Utrechtse schilder Joachim Wtewael. Wtewael was een briljant colorist en magistrale verteller. Het thema liefde en lust komt veelvuldig voor in Wtewaels oeuvre. Hij speelt ermee. Op zijn zelfportret houdt hij in zijn linkerhand zijn palet, penselen en schilderstok. Tussen duim en wijsvinger van zijn rechterhand klemt hij het penseel waarmee hij aan het werk is. Op de top van het penseel zit rode verf. Die kleur lijkt niet helemaal willekeurig gekozen. Het is een knipoog, een grapje voor de goede verstaander. Ontdek dit detail en vele andere verhalen in de rondleiding door deze tentoonstelling. Lees meer over de tentoonstelling.

Klaarhamer volgens Rietveld  

Gerrit Rietveld beschouwde Piet Klaarhamer als zijn leermeester en voorbeeld. Klaarhamer raakte enigszins in de vergetelheid, Rietveld werd wereldberoemd. Rietveld zelf heeft Klaarhamers belang echter altijd onderkend. In het In Memoriam dat Rietveld schreef na Klaarhamers overlijden, noemde hij hem een “vakman, voorganger en vernieuwer”. De tentoonstelling belicht de dynamiek in hun relatie en de rol van andere kunstenaar die verbonden waren aan De Stijl. Leer meer over de tentoonstelling.

Dit is het Centraal Museum!           

Meer dan 50.000 objecten en archiefstukken zijn in de afgelopen 170 jaar verzameld in het oudste stedelijk museum van Nederland. Binnen de collectie onderscheiden we vijf hoofdcollecties: Stadsgeschiedenis, Oude Schilderkunst, Moderne Kunst, Toegepaste Kunst en Mode & Kostuums.
Jan van Scorel, het poppenhuis, Pyke Koch, Gerrit Rietveld, Dick Bruna, Tejo Remy, Viktor & Rolf, Iris van Herpen… alle klassiekers uit de vijf collecties komen samen tot hun recht in de collectieopstelling Dit is het Centraal Museum! Lees meer over de tentoonstelling.

‘Verborgen betekenissen’ (oude kunst & mode)

Wat valt er af te lezen aan de kleding op schilderijen? Deze thematische rondleiding zoomt in op de kledingcodes in de 16de en de 17de eeuw aan de hand van het werk van de Utrechtse Oude Meesters. Wat zegt de manier waarop het keurslijf wordt gedragen bijvoorbeeld over de dame in kwestie? En waarom dragen zoveel geportretteerden zwart?

Combinatierondleiding (afhankelijk van het actuele aanbod)

In één rondleiding verschillende presentaties of tentoonstellingen bezichtigen, kan een interessante optie zijn. Zeker als die thematisch of anderszins verwant zijn. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Kinderfeestje in het dick bruna huis

Gefelicteerd!!

Het is mogelijk een kinderfeestje zoals een verjaardag in het dick bruna huis te vieren. Tijdens het bezoek komt uw kind en zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes alles te weten over nijntje en haar vriendjes. Ook gaat de verkleedkist van barbara open zodat de kinderen verkleed en wel een spannend spel kunnen spelen. Aan het eind van het feest wordt er op pannenkoeken getrakteerd in het museumcafé

Voor wie: kinderen van 5 en 6 jaar 
Max. groepsgrootte: 8 kinderen 
Duur: max. 2 uur 
Kosten: € 100,-

U kunt een feestje aanvragen via het formulier onderaan deze pagina.

 

Fill out my online form.
Use Wufoo integrations and get your data to your favorite apps.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten