Rondleidingen

Bij elkaar: schilderkunst, mode en design
Bij elkaar: schilderkunst, mode en design

Het Centraal Museum is het oudste stedelijk museum van Nederland. Het verzamelt oude schilderkunst, moderne schilderkunst, toegepaste kunst, de geschiedenis van de stad Utrecht, oude kostuums en de allernieuwste mode. Vanuit deze diverse collectie geeft het Centraal Museum rondleidingen aan vele verschillende doelgroepen. Van alle niveau's in het onderwijs tot particuliere museumclubs, van bedrijfsuitje tot familierondleiding. 

Ons team professionele museumdocenten bestaat uit doorgaans jonge mensen met een kunsthistorische- of een onderwijsachtergrond. De bezoeker bestoken met feitenkennis is niet het uitgangspunt. Wat we nastreven, is een levendige samenspraak en wisselwerking binnen de groep. De museumdocenten gaan graag in op vragen en zijn benieuwd naar uw eigen observaties bij de vaste collectie of een tijdelijke tentoonstelling.

Instaprondleiding op zondag

Komt u op zondagmiddag naar het museum?
Informeer dan naar onze instaprondleiding: om 14.00 uur, voor wie maar wil, bij voldoende animo. Kosten voor deze rondleiding zijn €3 per persoon.

Met het gezin naar het Centraal Museum?

Jullie kunnen ook mee met één van onze familie- of peuter/kleuter-tours. Kijk snel in onze activiteitenagenda voor leuke en spannende activiteiten voor het hele gezin!

Zelf op stap met de multimediatour

Het Centraal Museum bestaat 175 jaar en trakteert bezoekers op een nieuwe multimediatour. Bij meer dan 30 kunstwerken is een audiofragment te beluisteren of een video te bekijken. Verrijk uw bezoek en ga via uw eigen smartphone of tablet naar tours.centraalmuseum.nl om de tours te bekijken. Een app downloaden is niet nodig. In het hele museum is gratis Wifi beschikbaar. Geen smartphone? In het Informatiecentum kunt u een apparaat van ons lenen.

 

GROEPSRONDLEIDINGEN OP AFSPRAAK

Onderwijs

Bekijk ons uitgebreide onderwijsaanbod, onderwijstarieven en overige informatie op de onderwijspagina. Deze vind u in het menu bovenin de website. 

Een rondleiding boeken?

Wilt u graag een rondleiding boeken voor uw groep? Bekijk dan ons aanbod rondleidingen hieronder of informeer naar de mogelijkheden. Dat kan telefonisch +31 (0)30-2362393, dinsdag t/m vrijdag, 10.00 - 13.00 uur, of per email rondleidingen@centraalmuseum.nl. We hebben hier vast wat basisinformatie opgesomt:

Maximale groepsgrootte: 20 personen per groep
Kosten: €75,- per groep exclusief entree [zie actuele entreeprijzen]
Tijden: Binnen openingstijden, op aanvraag
Duur: ca 1 uur
Taal: Nederlands. Voor een rondleiding in een vreemde taal (Engels) wordt een toeslag van  € 15 gevraagd.
Meld uw groepsbezoek minimaal twee weken van tevoren aan via rondleidingen@centraalmuseum.nl. Ook als u met een groep het Centraal Museum wilt bezoeken zonder een rondleiding, horen wij dat graag. Wij kunnen dan rekening houden met uw aanwezigheid.

Surreële Werelden

Hoe zie jij de werkelijkheid? De surrealisten kwamen erachter dat er niet één interpretatie van de werkelijkheid mogelijk is, maar dat je deze op verschillende manieren kunt ervaren. Ons onderbewustzijn en de dromen, verlangens en driften die daarin liggen opgeborgen vormen de leidraad voor deze nieuwe ervaring van de werkelijkheid. In de rondleiding verkennen we de kunst en beeldcultuur in Nederland met een sterk surrealistische inslag vanaf 1930 tot heden. De eigen collectie Utrechtse surrealisten uit de jaren 1930 vormt de basis. De lijn wordt naar het heden doorgetrokken, niet alleen in de kunst (zoals van Maria Roosen, Roland Sohier, en Aernout Mik), maar ook in de film, reclame en videoclips. Lees meer over de tentoonstelling.

De zeven hoofdzonden

In de tentoonstelling ‘De zeven hoofdzonden’ neemt Jurgen Bey het beroemde gelijknamige schilderij van Jeroen Bosch als uitgangspunt. In zeven tafereeltjes, veelal interieurs, verbeeldt Bosch tot welk gedrag deze zonden leiden en hoe dat tot uitdrukking komt in de omgeving van de zondaar. Jurgen Bey gaat er vanuit dat de innerlijke drijfveren van een mens zijn af te lezen uit zijn omgeving en zijn interieur. Ondeugden leiden daarbij eerder tot activiteit en creativiteit dan deugden, volgens Bey. Lees meer over de tentoonstelling.

Dit is het Centraal Museum!           

Meer dan 50.000 objecten en archiefstukken zijn in de afgelopen 170 jaar verzameld in het oudste stedelijk museum van Nederland. Binnen de collectie onderscheiden we vijf hoofdcollecties: Stadsgeschiedenis, Oude Schilderkunst, Moderne Kunst, Toegepaste Kunst en Mode & Kostuums.
Jan van Scorel, het poppenhuis, Pyke Koch, Gerrit Rietveld, Dick Bruna, Tejo Remy, Viktor & Rolf, Iris van Herpen… alle klassiekers uit de vijf collecties komen samen tot hun recht in de collectieopstelling Dit is het Centraal Museum! Lees meer over de tentoonstelling.

‘Verborgen betekenissen’ (oude kunst & mode)

Wat valt er af te lezen aan de kleding op schilderijen? Deze thematische rondleiding zoomt in op de kledingcodes in de 16de en de 17de eeuw aan de hand van het werk van de Utrechtse Oude Meesters. Wat zegt de manier waarop het keurslijf wordt gedragen bijvoorbeeld over de dame in kwestie? En waarom dragen zoveel geportretteerden zwart?

Combinatierondleiding (afhankelijk van het actuele aanbod)

In één rondleiding verschillende presentaties of tentoonstellingen bezichtigen, kan een interessante optie zijn. Zeker als die thematisch of anderszins verwant zijn. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Genieten van oude meesters
Genieten van oude meesters

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten