Rondleidingen

Bij elkaar: schilderkunst, mode en design
Bij elkaar: schilderkunst, mode en design

Het Centraal Museum is het oudste stedelijk museum van Nederland. Het verzamelt oude schilderkunst, moderne schilderkunst, toegepaste kunst, de geschiedenis van de stad Utrecht, oude kostuums en de allernieuwste mode. Vanuit deze diverse collectie geeft het Centraal Museum rondleidingen aan vele verschillende doelgroepen. Van alle onderwijsniveau's in het onderwijs tot particuliere museumclubs, van bedrijfsuitje tot familierondleiding. 

Het team professionele museumdocenten bestaat uit doorgaans jonge mensen met een kunsthistorische- of een onderwijsachtergrond. De bezoeker bestoken met feitenkennis is niet het uitgangspunt. Wat we nastreven, is een levendige samenspraak en wisselwerking binnen de groep. De museumdocenten gaan graag in op vragen en zijn benieuwd naar uw eigen observaties bij de vaste collectie of een tijdelijke tentoonstelling.

Gratis instaprondleiding op zondag

Komt u op zondagmiddag naar het museum?
Informeer dan naar onze instaprondleiding: om 14.00 uur, voor wie maar wil, bij voldoende animo.

Met het gezin naar het Centraal Museum?

Jullie kunnen ook mee met één van onze familie- of peuter/kleuter-tours. Kijk snel in onze activiteitenagenda voor leuke en spannende activiteiten voor het hele gezin!

Zelf op stap met de multimediatour

Met een van de multimediatours voor smartphones ontdekt u meer. In maart 2014 lanceerde het Centraal Museum de eerste multimediatour, met luisterfragmenten en video's. Inmiddels zijn er vier gratis tours, waarvan één speciaal voor families met kinderen vanaf 7 jaar. De tours verrijken uw museumbezoek met muziek, achtergrondinformatie en extra toelichting van kunstenaars en conservatoren. Ze nodigen uit om méér te zien en kunst op nieuwe manieren te beleven.
Ga met uw smartphone of tablet naar tours.centraalmuseum.nl en kies uw favoriete tour. Een app downloaden is niet nodig. In het museum is gratis Wifi beschikbaar. Geen smartphone? In het Informatiecentum (Expo 5) kunt u een apparaat lenen. Ook koptelefoons zijn daar te leen.

Onvergetelijk Centraal

Onvergetelijk Centraal is het nieuwe programma voor mensen met Alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. In een interactieve rondleiding met een ontspannen, positieve sfeer samen kunst bekijken en bespreken. De focus ligt op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. Meer informatie en reserveren.

 

GROEPSRONDLEIDINGEN OP AFSPRAAK

Onderwijs

Bekijk het uitgebreide onderwijsaanbod, onderwijstarieven en overige informatie op de onderwijspagina

Een rondleiding boeken?

Wilt u graag een rondleiding boeken voor uw groep? Bekijk dan ons aanbod rondleidingen hieronder of informeer naar de mogelijkheden. Dat kan telefonisch +31 (0)30-2362393, dinsdag t/m vrijdag, 10.00 - 13.00 uur, of per email rondleidingen@centraalmuseum.nl. We hebben hier vast wat basisinformatie opgesomd:

Maximale groepsgrootte: 20 personen per groep
Kosten: € 80 per groep van max. 20 personen, exclusief entree [zie actuele entreeprijzen]
Tijden: binnen openingstijden, op aanvraag
Duur: circa 1 uur
Taal: Nederlands. Voor een rondleiding in een vreemde taal (Engels) wordt een toeslag van  € 15 gevraagd.
Meld uw groepsbezoek minimaal twee weken van tevoren aan via rondleidingen@centraalmuseum.nl. Ook als u met een groep het Centraal Museum wilt bezoeken zonder een rondleiding, horen wij dat graag. Wij kunnen dan rekening houden met uw aanwezigheid.

Mode, de musical

Mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het Centraal Museum. Uit de collectie van het Centraal Museum kiest Piet Paris meer dan 150 voorwerpen en presenteert ze in een verrassende vorm: als scènes van een musical. Via backstage, de rode loper en – uiteindelijk – het podium leidt hij de bezoeker langs meer dan vijftig looks van o.a. Comme des Garçons, Maison Martin Margiela, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, maar ook 17de- en 18de-eeuwse kostuums. Paris wil mode niet geïsoleerd tonen, maar in de context. De tentoonstelling is karakteristiek voor Piet Paris: speels en sierlijk, met veel oog voor detail. Toegankelijk en met humor getint, maar met een serieuze ondertoon: door amusement te combineren met kunst speelt hij met de hang naar massacultuur en vervlakking. Lees meer over de tentoonstelling.

Dit is het Centraal Museum!           

Meer dan 50.000 objecten en archiefstukken zijn in de afgelopen 170 jaar verzameld in het oudste stedelijk museum van Nederland. Binnen de collectie onderscheiden we vijf hoofdcollecties: Stadsgeschiedenis, Oude Schilderkunst, Moderne Kunst, Toegepaste Kunst en Mode & Kostuums.
Jan van Scorel, het poppenhuis, Pyke Koch, Gerrit Rietveld, Dick Bruna, Tejo Remy, Viktor & Rolf, Iris van Herpen… alle klassiekers uit de vijf collecties komen samen tot hun recht in de collectieopstelling Dit is het Centraal Museum! Lees meer over de tentoonstelling.

Onvergetelijk Centraal

Onvergetelijk Centraal is het nieuwe programma voor mensen met Alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. In een interactieve rondleiding met een ontspannen, positieve sfeer samen kunst bekijken en bespreken. De focus ligt op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. Dit programma is ook te boeken voor groepen. Meer informatie en reserveren.

‘Verborgen betekenissen’ (oude kunst & mode)

Wat valt er af te lezen aan de kleding op schilderijen? Deze thematische rondleiding zoomt in op de kledingcodes in de 16de en de 17de eeuw aan de hand van het werk van de Utrechtse Oude Meesters. Wat zegt de manier waarop het keurslijf wordt gedragen bijvoorbeeld over de dame in kwestie? En waarom dragen zoveel geportretteerden zwart?

Combinatierondleiding (afhankelijk van het actuele aanbod)

In één rondleiding verschillende presentaties of tentoonstellingen bezichtigen, kan een interessante optie zijn. Zeker als die thematisch of anderszins verwant zijn. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Genieten van oude meesters
Genieten van oude meesters

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten