Uit de Mode

Robe a la Francaise, 1760
Robe a la Francaise, 1760

Ontdek de ins en outs van de vernieuwendste modecollectie van Nederland deze zomer in het Centraal Museum. Van Viktor & Rolf tot unieke kostuums uit de 18e eeuw:  de belangrijkste iconen uit de collectie van 1400 tot nu bewondert u allemaal in Uit de Mode. Kom backstage en ontdek de verhalen achter al deze iconen én de collectie zelf. Want hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd? En wanneer is een ontwerp ‘overleden’? U komt erachter in de grote modetentoonstelling Uit de Mode.

Escapism look 9 (2011), Iris van Herpen
Escapism look 9 (2011), Iris van Herpen

Een bijzonder modejaar

Het Centraal Museum staat bekend om zijn toonaangevende modecollectie en -tentoonstellingen. Het jaar 2017 belooft hierin extra bijzonder te worden: het is dan 100 jaar geleden dat de eerste modeconservator werd aangenomen; wereldwijd een bijzonder feit. Tijd voor een feestje!

Maison the Faux

Niet alleen de bijzondere ontwerpen zullen een lust voor het oog zijn, de vormgeving van de tentoonstelling zal ook al uw zintuigen prikkelen. Het museum werkt namelijk voor de vormgeving samen met het vernieuwende, jonge ontwerpduo Maison the Faux. 

 

Live restaureren

Wat komt er bij het restaureren van belangrijke kostuums kijken? Het Centraal Museum geeft een kijkje achter de schermen met een Live Science Program. Textielrestauratoren werken in de tentoonstelling aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Zo kun je van heel dichtbij zien hoe een expert te werk gaat om een bijzonder kostuum te restaureren én kun je vragen stellen.

Baljapon (1886), Charles Worth
Baljapon (1886), Charles Worth

Werkplaats: zelf aan de slag

Veel van de jurken en kostuums die je in de tentoonstelling ziet, zijn gepresenteerd met een paspop. Het aankleden van deze poppen is een bijzonder karwei. In de werkplaats kunt je zelf aan de slag met deze ‘mannequinage’ (het opzetten van het kostuum op de pop). Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt waarmee je eindeloos aan de slag kunt. 

Zoektocht: H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela

Op 16 december 2016 startte het Centraal Museum een zoektocht naar de H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela uit 2011. De jas is geïnspireerd op de iconische couture-dekbedjas van Martin Margiela uit 1999. Het Centraal Museum wil de H&M-dekbedjas samen met het confectie-ontwerp presenteren in Uit de Mode. Bekijk de oproep van modeconservator Ninke Bloemberg:

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten