BYE BYE DE STIJL

Infected Mondrian 1994, Courtesy Estate of General Idea & Mai 36 Galerie Zurich
Infected Mondrian 1994, Courtesy Estate of General Idea & Mai 36 Galerie Zurich

Het jaar 2017 staat in het teken van 100 jaar De Stijl. Deze beroemde moderne kunstbeweging is in allerlei tentoonstellingen getoond en herdacht. Het Centraal Museum verzorgt de laatste tentoonstelling in de landelijke De Stijl-manifestatie. Met werken van hedendaagse kunstenaars, van de jaren negentig tot nu, die iconen van Rietveld en Mondriaan als uitgangspunt nemen om zich tegen af te zetten, te doorgronden, te citeren of te persifleren.

Invloed van De Stijl

In de tentoonstelling, met onder andere Collectief General Idea, Erik van Lieshout, Katja Mater, Mary Heilmann, Ding Yi, Barbara Visser, Marc Bijl, reageren de kunstenaars met hun werk op De Stijl of zetten zich juist af. 

Vertrekpunt van de tentoonstelling is een aantal onderdelen van de installatie Infected Mondriaan van het invloedrijke collectief General Idea. Als reactie op de Aids Epidemie maakte zijn kopieën van schilderijen van Mondriaan en stoelen van Rietveld, waarbij ze het geel vervingen door het door Mondriaan verfoeide groen. 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Honderd jaar na de oprichting van het  kunstenaarstijdschrift is De Stijl uitgegroeid tot een iconisch begrip. Zij staat voor compromisloze ambitie en verheven idealen die tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert, imponeert en sommigen ook irriteert. Deze kunstenaars houden de beweging van weleer springlevend."

MET DANK AAN

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten