De wereld van Pyke Koch

De Wereld van Pyke Koch
De Wereld van Pyke Koch

Ontdek deze winter De wereld van Pyke Koch. In deze tentoonstelling staat het werk en het leven van de Utrechtse schilder Pyke Koch (1901-1991) centraal.

Pyke Koch geldt als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van het magisch realisme. Zijn kunst wordt zeer gewaardeerd, maar zijn politieke affiniteiten zijn discutabel. Hij was in de jaren ’30 bewonderaar van Mussolini’s fascisme  en vestigde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kort zijn hoop het naziregime van Hitler. Door het schurende imago van Koch – goede kunst, foute man – neemt de kunstenaar een bijzondere plek in binnen de Nederlandse (kunst)geschiedenis.

In deze tentoonstelling wordt voor het eerst het oeuvre van Pyke Koch vanuit contemporaine context belicht. Zijn werk wordt geplaatst naast dat van tijdgenoten als Charley Toorop, Carel Willink, George Grosz, Ferdinand Erfmann en Raoul Hynckes. Ook wordt aandacht geschonken aan de veranderende samenleving waarin Koch leefde: de roaring twenties waren rigoureus anders dan de  crisisjaren dertig. Met literatuur, muziek, mode, film en fotografie worden tijdsbeelden gevisualiseerd.  De tentoonstelling biedt als het ware een reis door de wereld waarin Pyke Koch leefde: de turbulente twintigste eeuw.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten