Dit is het Centraal Museum!

Hendrick ter Brugghen, De roeping van Mattheus, 1621 (detail)

Utrecht trekt. Al 2000 jaar. Kunstenaars, ambachtsmannen en -vrouwen, gelukszoekers, religieuzen, politici, filosofen, wetenschappers, stuk voor stuk dapperen, waaghalzen, nieuwsgierigen vonden er een plek, lieten er iets achter en gaven daarmee Utrecht vorm. Het wat en het hoe verschilt van voorwerp tot voorwerp, en het zijn de verhalen achter de voorwerpen die Utrecht tot leven wekken.

Campagnebeeld Dit is het CM

Meer dan 50.000 objecten en archiefstukken zijn in de afgelopen 170 jaar verzameld in het oudste stedelijk museum van Nederland. Binnen de collectie onderscheiden we vijf hoofdcollecties: Stadsgeschiedenis, Oude Schilderkunst, Moderne Kunst, Toegepaste Kunst en Mode & Kostuums.

De klassiekers uit deze vijf collecties komen samen tot hun recht in de collectieopstelling Dit is het Centraal Museum! Denk aan Jan van Scorel, Adam van Vianen, Hendrick ter Brugghen, het poppenhuis, de maquette van de Domkerk, Theo van Doesburg, Pyke Koch, Gerrit Rietveld, Dick Bruna, Tejo Remy, Viktor & Rolf, Han Schuil, Iris van Herpen.

Online topstukkentour

In de tentoonstellingszalen geven illustraties op de vloer uitleg in beeld bij de topstukken. Op toegankelijke en aantrekkelijke wijze wordt zo uitgelegd wat de bijzonderheden zijn van de topstukken en wat de link is met Utrecht. De illustraties zijn gemaakt door Joëlle Wehkamp van Studio Sjoesjoe.
Voor online bezoekers hebben we een speciale topstukkentour gemaakt. Een combinatie van illustraties, tekst en directe links naar de online collectie geeft u een compleet beeld van het Centraal Museum.
Klik op de afbeelding en reis mee langs de hoogtepunten van het Centraal Museum!

Topstukken

Multimediatour

Het Centraal Museum bestaat 175 jaar en trakteert bezoekers op een nieuwe multimediatour. Bij meer dan 30 kunstwerken, hoofdzakelijk uit de topstukkenpresentatie Dit is het Centraal Museum!, is een audiofragment te beluisteren of een video te bekijken. U volgt de multimediatour via uw eigen smartphone of tablet, of u leent een apparaat in het Informatiecentrum.

Gerrit Rietveld, Red and blue chair, 1918

photo: Ernst Moritz

Boek Dit is het Centraal Museum!

Vijftig topstukken uit de collecties zijn uitgebreid beschreven en in kleur afgebeeld in de nieuwe museumcatalogus. Welke topstukken dat zijn, ziet u hier. Ook verkrijgbaar in Engelse editie. Te koop in de museumwinkel, voor € 9,95. (ISBN 9789059830295)

Kijkwijzer

De kijkwijzer laat je aan de hand van diverse vragen en opdrachten op een andere manier kijkan naar de kunstwerken in de tentoonstelling. Hierdoor kom je nog meer te weten over de werken, de kunstenaars en de Utrechtse geschiedenis. De kijkwijzer is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw havo en vwo en is hier te downloaden.

foto: Ernst Moritz