Trots van de stad.

Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.

Al bijna 700 jaar is de Domtoren de trots van de Utrechters en veel Nederlanders. Maar waarom werd die toren eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? In een grote overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren verteld. Van de middeleeuwen tot nu.

De Dom omstreeks 1440. 3D-animatie van Daan Claessen

Wat is er te zien?

Bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties in de tentoonstelling laten zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt. Zo doorstond de Domtoren als één van de weinige grote gebouwen in Utrecht de immense storm van augustus 1674. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe dat mogelijk was. In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 'Time Lapse' ontdek je binnen enkele minuten hoelang er over de toren is gebouwd, en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. In de tentoonstelling zal ook blijken dat er in al die eeuwen geen moeite gespaard is om deze 'trots van de stad' overeind te houden.

Zelf aan de slag

In de tentoonstelling is een werkplaats georganiseerd waar je als bezoeker zelf aan de slag kunt. In de werkplaats kun je met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe 'Dom' je eigenlijk bent. De werkplaats is ontwikkeld in samenwerking met SETUP. Ook kun je in de tentoonstelling bepalen welk lied de stadsbeiaardier Malgosia Fiebig in het slotweekend van de tentoonstelling zal spelen op het carillon van de Domtoren. Stem op je favoriete muzieknummer en wie weet hoor je deze in het weekend van 2 oktober terug in de stad!

Openingstijden Werkplaats 'Bouw je eigen Domtoren'
dinsdag t/m vrijdag van 12:00 – 16:30 uur
zaterdag en zondag van 11:00 – 16:30 uur
Laatste aanvang Mini-Domtorentje maken: 16:00 uur

Let op: Vrijdag 19 augustus van 11:00 - 13:00 is de werkplaats niet beschikbaar.

Familieroute

Wil je de tentoonstelling met het gezin bezoeken? Voor families heeft het Centraal Museum een speciale familieroute ontwikkeld met diverse opdrachten over de Domtoren voor jong en oud! Vraag naar deze gratis route bij de balie van het museum.

Evenement: In gesprek met...stadsbeiaardier Malgosia Fiebig

Nieuwsgierig naar het verhaal achter de tentoonstelling Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren? Kom dan zondag 25 september naar een nieuwe editie van In gesprek met... Tijdens deze editie gaat Centraal-Museumdirecteur Edwin Jacobs in gesprek met stadsbeiaardier Malgiosa Fiebig. Voorafgaand aan het gesprek op 25 september zal Malgosia op het carillon van de Nicolaikerk (naast het Centraal Museum) spelen. Meer over In gesprek met...

Kortingsacties

Gedurende de tentoonstelling ‘De Trots van de Stad: de Utrechtse Domtoren’ gaat het Centraal Museum een samenwerking aan met de Domtoren en DOMunder. Bij inlevering van je DOMunder of Domtoren ticket ontvang je 2,50 korting op je Centraal Museum ticket. De korting is niet inwisselbaar voor geld en tevens niet geldig in combinatie met andere kortingen en/of acties. De korting is niet inwisselbaar voor geld en is tevens niet geldig in combinatie met andere kortingen en/of acties. De korting is alleen geldig gedurende de looptijd van de tentoonstelling, van 25 juni tot en met 2 oktober 2016.

Bij inlevering van je Centraal Museum toegangsticket, krijg je aan de balie van DOMunder of de Domtoren 20% korting op de entree. Het Centraal Museum is niet verantwoordelijk wanneer rondleidingen bij de Domtoren of DOMunder niet beschikbaar zijn door uitverkoop. Aangeraden wordt om op tijd een kaartje te kopen voor de gewenste datum. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met het Centraal Museum.

Partner

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met René de Kam, coordinator publieksbereik Erfgoed bij gemeente Utrecht en de auteur van het boek De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad (2014).

Samenwerkingspartners