Europeana Fashion maakt Europese modegeschiedenis online toegankelijk

Deze maand werd in Florence de aftrap gegeven voor het project Europeana Fashion. Dit project zal de komende drie jaar ruim 700.000 objecten online beschikbaar stellen voor het publiek. De collectie zal onder meer foto’s van moderne en historische kledingstukken, catwalkfoto’s, accessoires, posters, tekeningen, audiovisueel materiaal en modecatalogi van vooraanstaande ontwerpers bevatten.

Mode is Cultureel Erfgoed

Aan het begin van de vorige eeuw begon een aantal culturele instellingen met het verzamelen en conserveren van kledingstukken, tijdschriften en andere mode-gerelateerde objecten. Intussen wordt mode als een belangrijk onderdeel van het gedeelde Europese culturele erfgoed beschouwd binnen academische disciplines als cultuurwetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen.

12 Europese landen

Deze erkenning leidde tot een groeiend aantal collecties, die Europeana Fashion nu samenbrengt en toegankelijk maakt, zowel via een eigen online portal als in Europeana.eu. Het project is een samenwerkingsverband van 23 organisaties en vertegenwoordigt toonaangevende publieke en private musea en archieven uit 12 Europese landen. Europeana Fashion wordt mogelijk gemaakt door het ICT Policy Support Programma van de Europese Commissie.

Nederlandse partners

In Nederland is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid betrokken bij de technische opzet van het project en zal het ook videomateriaal bijdragen. Het Centraal Museum in Utrecht zal objecten en foto's uit haar hele mode- en kostuumcollectie aanbieden. De coördinatie van het Europeana Fashion project is in handen van het Italiaanse Fondazione Rinascimento Digitale en het Antwerpse Modemuseum.