Europeana Fashion Edit-a-thon

Europeana Fashion Edit-a-thon in Stockholm, april 2013

Foto: Erwin Verbruggen

Ben jij een modekenner of fashion fanaat? Kom dan op 13 mei in het Centraal Museum meeschrijven aan Wikipedia-artikelen over mode. Zo kun je een bijdrage leveren aan ’s werelds grootste encyclopedie, die nu nog veel te weinig informatie over mode bevat.

Een edit-a-thon is een concept dat door de Wikipedia-gemeenschap in het leven werd geroepen. Het is een evenement waarin mensen gedurende een dag samenkomen om Wikipedia-artikels aan te maken, bij te vijlen of aan te scherpen. Als je nog nooit een Wikipedia-artikel geschreven of bewerkt hebt, kan het soms een angstaanjagende klus lijken, met duizenden mogelijkheden, onderwerpen, knoppen en regels om je aan te houden. Door vrijwilligers van Wikimedia samen te brengen met een gemeenschap die kennis heeft over een specifiek onderwerp, kunnen onervaren mensen in minder dan een dag worden omgetoverd tot heuse encyclopedie-auteurs. Op die manier krijgt Wikipedia er nieuwe vrijwilligers bij en wordt de wereld verrijkt door extra kennis over het specifieke onderwerp van die edit-a-thon - in dit geval: mode. (Bron: Research and Development Blog Beeld en Geluid)

Viktor & Rolf, Karolina, FW 2002-2003

Europeana Fashion

Deze edit-a-thon is onderdeel van Europeana Fashion, een samenwerkingsverband van 23 Europese instituten die samen 700.000 mode-items uit hun collecties digitaal zullen aanbieden. In Nederland is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid betrokken bij de technische opzet van het project en zal het ook videomateriaal bijdragen. Het Centraal Museum zal afbeeldingen aanbieden van haar modetentoonstellingen, de bijbehorende catalogi en de 8.500 stukken tellende mode- en kostuumcollectie.

Tijdens de duur van dit project zullen in totaal vijf edit-a-thons worden georganiseerd; de eerste vond 22 maart 2013 plaats in Stockholm. De tweede is in het Centraal Museum in Utrecht.

het Huis Worth, Baljapon, 1886

Doe mee

Studenten, modeconservatoren, onderzoekers, modebloggers en andere enthousiastelingen zijn van harte welkom. Ervaring met het bewerken van Wikipedia is niet vereist: tijdens de edit-a-thon zijn een aantal ervaren Wikipedianen aanwezig die de deelnemers zullen begeleiden. Een Wikipedia-introductie wordt verzorgd door Hay Kranen.

Datum: 13 mei

Locatie: Centraal Museum, Informatiecentrum

Tijd: 09.30 – 17.00 uur

Aanmelden verplicht, via https://wikifashion-nl.eventbrite.com/

Als je een laptop hebt, neem die dan mee. Voor lunch en drankjes wordt gezorgd.

Partners

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert deze dag in samenwerking met het Centraal Museum, Wikimedia Nederland en Modemuze.