BLOG 2: Kunstenaar David Bade aan het woord

De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl! eindigt in een Werkplaats. Kunstenaar David Bade gaat vanaf 4 maart t/m 11 juni met bezoekers klussen aan een nieuw Rietveld Schröderhuis. Zo groeit er langzaam in de Werkplaats een uit zijn voegen barstende versie van het Rietveld Schröderhuis, een nieuw kunstwerk dat deel wordt van de collectie van het Centraal Museum. David Bade schrijft gedurende deze periode regelmatig blogs over de ontwikkeling van het participatie kunstwerk.

Rietvelds meesterwerk: Leve De Stijl! De werkplaats 'de liefdesklus' door David Bade 1

David Bade aan het woord

Vandaag is de Werkplaats ‘Liefdesklus’ als vitaal onderdeel van de tentoonstelling ‘Rietvelds Meesterwerk – Leve de Stijl’ in het museum 2 weken geopend en is er al heel veel gebeurd. Veel ‘Liefdesklussen’ zijn achtergelaten op de basis van de sculptuur die we uiteindelijk maken. Aan de binnenkant van het bouwwerk van de drie muren van het huis worden ze opgeschreven door de bezoekers, soms ook gepaard met tekeningen, schetsen en veel kleur. Bijna iedereen kan zich vrij eenvoudig identificeren met de vraag wat een ‘Liefdesklus’ oproept en toch levert het een grote verscheidenheid aan associaties en verhalen op, die verzameld worden door mijn team, dat tegelijk ook werk in uitvoering verricht. Die is gericht op bemiddeling en creatie, ‘vertaling’ en verbeelding van de input van Liefdesklussen en daarmee zal de buitenkant van de sculptuur/bouwwerk langzamerhand rigoureus veranderen. De basis van de sculptuur is erg mooi op schaal 1:2.5 gemaakt door Marco Kenter van het Centraal Museum.

We zijn dus nu in de fase beland dat we de ‘klussen’, anekdotes kiezen die verbeeld worden en de buitenkant van de muren gaan sieren en voor nog meer letterlijke en figuurlijke gelaagdheid gaan zorgen. Sowieso gaat door deze aanpak er bezwering en bezieling van materiaal en ideeën plaatsvinden. Dan heb je nog geen goed beeld, dat blijft een geheim. Tegelijkertijd is het hele team nu zo’n beetje 2 x geweest en vinden we onze weg in het instituut Museum, verhouden we ons tot de condities, de context en aan elkaar. Dat is ook wederzijds t.a.v. het museum en wij als infiltrerende klussers. Een proces van wennen en piketpaaltjes zetten, die weer verzetten en zo gaat dat en zal het blijven gaan. Want de onzekerheden en het organische ontstaansproces, passend bij de groeistuipen van dit project, zijn niet voor iedereen duidelijk, geruststellend en passend genoeg bij de verwachtingen. Echter, dat wist ik –met veel eerdere ervaringen – op voorhand: Het museum associeert zichzelf, alsook de bezoeker (en participant) doorgaans met Kunst, grote kleine K,  grote kleine Vrijheid, grote kleine Magie, grote kleine Troost, grote kleine Emoties, grote kleine ‘Denkerij’, grote kleine Mythologisering en ga zo maar door.

Gisteren zei medewerker HKU alumni Gonneke heel terecht, nadat ik iets mopperde over de homogeniteit van het publiek en enige kritiek ventileerde op de gang van zaken met betrekking tot de eerder genoemde condities en mijn ideaal wens om deze setting 1 op 1 te verplaatsen naar een dynamische openbare plek als het station, dat er dus nog genoeg heilige huisjes (Rietveld Schröderhuis), muren en veranderingen nodig zijn en aangegaan moeten worden, óók binnen de muren van het museum! Ze heeft gelijk, onze taak en de concentratie behouden en verder met deze Klus van Liefde!

Rietvelds meesterwerk: Leve De Stijl! De werkplaats 'de liefdesklus' David Bade 2

Meer informatie over de tentoonstelling: Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl!