Help mee de Utrechtse musea toegankelijker te maken

Foto: Bert Muller

De ANWB vindt het belangrijk dat iedereen vrij en met plezier kan reizen en bewegen. Museumbezoek is helaas niet altijd even vanzelfsprekend als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Daarom is de ANWB, samen met de Nederlandse Museumvereniging en Nationale Vereniging de Zonnebloem, op zoek naar mensen - jong of oud - die het leuk vinden samen met een minder mobiele recreant musea in de stad Utrecht te inspecteren op toegankelijkheid.

Een leuk dagje uit met een vriend(in), familielid, kennis of misschien wel een buurvrouw draagt op deze manier bij aan de gastvrijheid van de musea.

Het Centraal Museum en het dick bruna huis doen mee aan deze  museuminspectie. Het Centraal Museum is gevestigd in een labyrintisch gebouwencomplex met vele trappenhuizen, onderdoorgangen en niveauverschillen. Op een enkele uitzondering na, kunnen alle ruimtes via liften en hellingbanen worden bereikt. Om het minder mobiele bezoekers makkelijker te maken het museum te bezoeken, is voor het hoofdgebouw een rolstoelroute  beschikbaar - vraag er svp om bij de kassa.  De ervaringen uit dit onderzoek van de ANWB zullen wij gebruiken om waar mogelijke de dienstverlening aan minder mobiele bezoekers te verbeteren.

De ANWB zoekt vrijwilligersduo’s, bestaande uit een minder mobiele museumbezoeker en begeleider, die in april een van de Utrechtse musea willen bezoeken. Per museum is plaats voor circa 50 vrijwilligersduo’s. Aan de hand van een vragenlijst gaan de vrijwilligersduo’s aan de slag: ‘kan ik het tentoongestelde goed zien, zijn er bankjes om te zitten? Is er een gastvrije ontvangst?’ De toegangskaarten krijgt u van de ANWB.  Dit najaar verwacht de ANWB de onderzoeksresultaten te presenteren.

Meedoen? Kijk op de website van de ANWB voor meer informatie.

Ook het GeldMuseum, het Spoorwegmuseum, het Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief, Museum Speelklok, het Aboriginal Art Museum en het Universiteitsmuseum doen mee aan de museuminspectie.