Ontdek de wereld van Utrecht in compleet vernieuwd Centraal Museum

Museumtuin met uitzicht op het museumcafé Centraal, De Stallen en Refter. Foto: Inga Fotografie

Na een verbouwing van drie jaar opent op 22, 23 en 24 april het nieuwe Centraal Museum in zijn volle omvang zijn deuren. Het museum heeft een totale metamorfose ondergaan. Het resultaat is een samenhangend, open museum dat in verbinding staat met zijn omgeving. Het museum is tot in detail herzien: van entree tot museumtuin. Centraal hierin ligt de nieuwe missie om het publiek te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Tijdens het openingsweekend kunnen bezoekers dit voor het eerst ervaren. Dan opent namelijk ook de nieuwe collectieopstelling De Wereld van Utrecht.

‘De aanleiding voor de herinrichting was de wens een opener museum te creëren dat in staat is de ambities als modern kunstbedrijf te realiseren’, aldus Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum.

‘Het nieuwe Centraal Museum is een totaalbeleving geworden waar iedere bezoeker geïnspireerd vandaan komt’, aldus Edwin Jacobs, artistiek directeur.

Marco Grob (links) en Edwin Jacobs (rechts), directie van het Centraal Museum. Foto: Liset van der Laan

De verbouwing

Het vernieuwde Centraal Museum staat in het teken van meer openheid en toegankelijkheid voor de bezoeker. De verbouwing raakt het hele gebouw. Deze omvat onder meer een nieuwe entree, winkel, informatiecentrum, museumcafé en evenementenruimte. Tentoonstellingszalen zijn opgeknapt en in oppervlakte vermeerderd. De tuin is opnieuw ingericht en is nu het centrale midden van het totale complex. Door het toevoegen van een bijzondere glazen brug tussen twee bouwdelen is de routing aanzienlijk verbeterd. SODA+ heeft de herinrichting ontworpen en begeleid.

SODA+ heeft fasegewijs de ingrijpende verbouwing gerealiseerd. Al die tijd bleef het museum (grotendeels) open voor publiek. Zo werd in 2014 al de Tuinzaal opgeleverd, de multifunctionele evenementenzaal aan de Nicolaasdwarsstraat. De opening van de entree, museumwinkel, glazen brug en tuin volgde een jaar later. Het recent geopende museumcafé én de nieuwe tentoonstellingszalen op de 2e verdieping markeren de laatste fase van de herinrichting. Wat opvalt, is hoe respectvol de architecten en ontwerpers van SODA+ zijn omgesprongen met de locatie en de geschiedenis ervan. Ze hebben het museum gemoderniseerd en aantrekkelijker gemaakt zonder de eigenheid aan te tasten.

Zolder met paard - foto door Hagen Zeisberg

Identiteit

De fysieke transformatie van het museum is onmiskenbaar, maar ook inhoudelijk is het roer omgegooid. De veranderde missie van het museum is bezoekers te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Zoals het gebouw zich openstelt voor de stad en de invloeden van buiten, zo is ook het nieuwe beleid verankerd in ‘de wereld van Utrecht’. Deze missie komt onder meer tot uiting in de vaste collectieopstelling en de refter, die het publiek tijdens het openingsweekend voor het eerst kan bewonderen.

De vaste collectieopstelling De wereld van Utrecht heeft een internationale reikwijdte. De thema’s gaan dwars door de wereld- en de kunstgeschiedenis heen. Alle disciplines in de collectie komen aan bod: moderne kunst, mode & kostuums, stadsgeschiedenis, oude kunst en toegepaste kunst. En altijd blijft Utrecht referentiepunt en gemeenschappelijke noemer.

Hoe belangrijk ‘het Utrechtse verhaal’ in de nieuwe context van het museum is, blijkt ook uit de inrichting van de refter. Daar krijgt de bezoeker niet alleen tekst en uitleg over de geschiedenis van het museum en de locatie, maar ook over de collectie en de indeling van het gebouw.

Entreehal met kunstwerk van Wolfgang Flad. Foto gemaakt door Hagen Zeisberg

Openingsweekend

Bezoekers hebben het gehele weekend van 23 en 24 april vanaf 11 uur gratis toegang tot het Centraal Museum. Ook vinden er extra activiteiten plaats, zoals rondleidingen en optredens, en er is een interactieve photowall. Bezoekers kunnen via de photowall zelf onderdeel worden van een gezamenlijk kunstwerk. Meer over het openingsweekend

Maak kans op kaarten voor het exclusieve openingsfeest

Het Centraal Museum geeft op vrijdagavond 22 april een exclusief feest, als startsein voor het openingsweekend. Het wordt een bijzondere avond met muziek, poëzie, film en veel meer. Wil je er ook bij zijn? Het Centraal Museum verloot een aantal gastenlijstplekken onder het publiek. Meer over het feest en de winactie.

Aanmelden is niet meer mogelijk, alle deelnemers ontvangen uiterlijk 15 april bericht.

Voor meer informatie over het vernieuwde Centraal Museum bekijkt u de blogpost van Marco Grob, zakelijk directeur.

De museumwinkel en het informatiecentrum. Foto: Ivar Pel

Met dank aan:

Het openingsfeest wordt mede mogelijk gemaakt door: