Opening provinciehuis Utrecht

Rosemin Hendriks, zonder titel, 1994

Het nieuwe provinciehuis van Utrecht wordt op woensdag 20 juni geopend door Koningin Beatrix. De provincie trekt in het verbouwde Fortisgebouw aan de Archimedeslaan in Utrecht. Vanaf 16.30 uur zijn inwoners van de provincie Utrecht welkom bij het Open Huis.

In de nieuwe werkkamers van een aantal gedeputeerden van de provincie Utrecht hangen tekeningen uit de collectie van het Centraal Museum. De Provincie Utrecht verzamelde van 1985 tot 2010 hedendaagse tekeningen en gaf deze in langdurig bruikleen aan het Centraal Museum. Op 23 december 2011 schonk de Provincie de verzameling aan het Centraal Museum. De relatie met de provincie wordt voortgezet door de gedeputeerden jaarlijks een nieuwe selectie uit de verzameling te laten maken.

De verzameling telt ruim 400 werken van 129 in Nederland werkende kunstenaars. Doordat sinds 1985 uitsluitend op basis van actualiteit verzameld is, biedt de collectie een mooi overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse tekenkunst van de afgelopen decennia. Tot de topstukken behoren vroege tekeningen van Eugene Brands, Jan Schoonhoven, Constant en Carel Visser. Recent werd werk verworven van onder meer Hadassah Emmerich, Mark Manders en Marcel van Eeden.

Omdat tekeningen erg kwetsbaar zijn en het daglicht niet goed verdragen, zijn de grote ramen van de werkkamers in het provinciehuis voorzien van een UV-werende folie. Enkele tekeningen zijn ook nog eens achter UV-werend glas ingelijst. De werkkamers zijn normaal niet toegankelijk voor publiek, daarom is het plan om bezoekers en medewerkers van het nieuwe provinciehuis de collectie via beeldschermen in de hal te laten zien. Ook via deze site is de complete collectie te bekijken, en in Expo 3 hangen tot 20 december 2012 tekeningen uit deze collectie.

Een andere samenwerking tussen Centraal Museum en provincie Utrecht is de recente herinrichting van Paushuize, de bestuurlijke en representatieve zetel van de provincie in de binnenstad van Utrecht. Sinds begin 2012 zijn 38 kunstwerken uit de museumcollectie in het statige Paushuize te zien.