Schenking Stichting Altrecht

Bart Rutten en Roxanne Vernimmen ondertekenen de schenkingsovereenkomst

Braspenningen en een uiterst zeldzame stuiver overgedragen aan het Centraal Museum

Op 1 juni jl. droeg Roxanne Vernimmen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Altrecht en voorzitter van de Willem Arntsz Stichting, een collectie van 295 zilveren en 6 gouden munten over aan het Centraal Museum. Artistiek directeur Bart Rutten heeft deze bijzondere schenking in ontvangst genomen.

De munten werden in mei 1972 gevonden bij graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw van het Willem Arntsz Huis aan de Lange Nieuwstraat te Utrecht. De vondst bevatte onder meer 17 braspenningen, geslagen door de stad Utrecht in 1482, op naam van ruwaard Engelbert van Kleef. Bovendien werd een uiterst zeldzame stuiver ontdekt, die door de stad is geslagen volgens raadsbesluit van 3 juli 1483. Naar alle waarschijnlijkheid is de schat in de nazomer van 1483 tijdens, of direct na de belegering van Utrecht in de grond verborgen. Wat deze vondst extra bijzonder maakt, is dat de munten afkomstig zijn uit achttien verschillende landen, regio’s en steden. Bovendien omspannen ze in datering een eeuw. Hiermee toont de vondst het belang van Utrecht als internationaal handelscentrum aan.

Roxanne Vernimmen: “De Willem Arntsz Stichting vindt het van groot belang dat de muntencollectie in zijn geheel bewaard en te bezichtigen blijft voor de bewoners van Utrecht en omgeving. Daarom dragen we de collectie graag over aan het Centraal Museum.”

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: “Een heel mooie aanwinst voor onze collectie munten. Het blijft altijd bijzonder als organisaties meedenken met musea om belangrijke stukken voor de toekomst in openbaarheid na te laten. En dan ook nog eens gevonden in 1972, mijn geboortejaar! Mijn dank is groot aan deze prachtige, historische organisatie die al zo lang weldoen tot zijn missie heeft.”

De schenking van Stichting Altrecht wordt opgenomen in de collectie stadsgeschiedenis. De munten zijn vanaf donderdag 1 juni te bewonderen in Expo 6 in het Centraal Museum.