Verdubbeling bezoekersaantallen Centraal Museum Utrecht

In 2016 heeft het Centraal Museum het bezoekersrecord verbroken. Het museum verwacht het succesvolle jaar af te sluiten met 290.000 bezoekers; meer dan een verdubbeling  ten opzichte van voorafgaande jaren waarin de aantallen lagen rond de 145.000 bezoekers.

Bezoekersaantallen vanaf de opening van het Centraal Museum Utrecht

Zakelijk directeur Marco Grob:
“Recente verbouwingen van zowel het nijntje museum als het Centraal Museum leiden tot substantieel meer bezoek. Ik verwacht dat een groot deel hiervan structureel zal zijn. Daar zijn we bijzonder trots op.”

Het Centraal Museum heeft voor de komende jaren een ambitieus beleidsplan opgesteld. Dit plan is erop gericht om het aantal van 250.000 bezoekers per jaar structureel te borgen.

Feestelijke opening Centraal Museum

Hoogtepunten uit 2016

Februari: het nijntje museum opent zijn deuren voor het publiek. Het museum is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op peuters en kleuters. Het museum trekt vanaf het begin meer bezoekers dan verwacht en gaat met tijdsloten werken om de bezoekersstroom te beheersen.
Maart: de wereldberoemde haarstylist Christiaan Houtenbosch opent de tentoonstelling Haar! Meer dan 500 bezoekers doneren hun haar om een kunstwerk van te maken.
April: na een stevige verbouwing viert het museum onder veel persbelangstelling de heropening. Een recordaantal bezoekers komt het eindresultaat bewonderen tijdens het feestelijke openingsweekend.
Zomer: de tentoonstelling Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren is een publieksfavoriet en trekt naast vele Utrechters, bezoek uit het hele land.
Najaar: artistiek directeur Edwin Jacobs kondigt zijn vertrek aan naar Dortmund. Hij neemt afscheid met de bijzondere tentoonstelling van Craigie Horsfield, How the World Occurs.

Nijntje museum, foto Ernst Moritz 2016

Vooruitblik tentoonstellingsprogramma 2017

Tot 5 februari 2017 is de tentoonstelling van Craigie Horsfield, How the World Occurs nog te zien. In 2017 viert het Centraal Museum het 100-jarig bestaan van De Stijl met een ode aan het Rietveld Schröderhuis, het internationale icoon van De Stijl in Utrecht. De bijzondere tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk.Leve de Stijl! zoomt in op het leven van Gerrit Rietveld tijdens de Stijljaren en zijn meesterwerk, het Rietveld Schröderhuis, en is te zien van 4 maart tot en met 11 juni. Uit de mode is de grote zomertentoonstelling. Hiermee viert het Centraal Museum dat het 100 jaar geleden als eerste museum in Nederland een betaalde modeconservator in dienst nam. In het najaar presenteert het Centraal Museum een tentoonstelling met werk van Pyke Koch. Voor het eerst wordt het oeuvre van deze Utrechtse kunstenaar vanuit contemporaine context belicht.