Uit de Mode

Ontdek de ins en outs van de vernieuwendste modecollectie van Nederland deze zomer in het Centraal Museum! In Uit de Mode ontdek je de 150 hoogtepunten uit de omvangrijke modecollectie, van 1400 tot nu, 2017. Van Viktor & Rolf en Iris van Herpen tot unieke kostuums als een achttiende-eeuwse galajapon en excentrieke pumps de roaring twenties of zeldzame trippen uit de vijftiende eeuw.

Kom backstage en ontdek de verhalen achter alle iconen, maar ook achter de modecollectie zelf. Hoe worden bijzondere modeontwerpen gerestaureerd? En wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Aan de hand van de 150 iconen krijg je een beeld van de vernieuwendste modecollectie van Nederland.

Een bijzonder modejaar
Het Centraal Museum staat bekend om zijn toonaangevende modecollectie en -tentoonstellingen. Het jaar 2017 belooft hierin extra bijzonder te worden: het is dan 100 jaar geleden dat de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen; wereldwijd een bijzonder feit. Tijd voor een feestje!

Maison the Faux
Niet alleen de bijzondere ontwerpen zullen een lust voor het oog zijn, de vormgeving van de tentoonstelling zal ook al uw zintuigen prikkelen. Het museum werkt namelijk voor de vormgeving samen met het vernieuwende, jonge ontwerpduo Maison the Faux.

Live restaureren
Wat komt er bij het restaureren van belangrijke kostuums kijken? Het Centraal Museum geeft een kijkje achter de schermen met een Live Science Program. Textielrestauratoren werken in de tentoonstelling aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Zo kun je van heel dichtbij zien hoe een expert te werk gaat om een bijzonder kostuum te restaureren én kun je vragen stellen.

Werkplaats: zelf aan de slag
Veel van de jurken en kostuums die je in de tentoonstelling ziet, zijn gepresenteerd met een paspop. Het aankleden van deze poppen is een bijzonder karwei. In de werkplaats kunt je zelf aan de slag met deze ‘mannequinage’ (het opzetten van het kostuum op de pop). Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt waarmee je eindeloos aan de slag kunt.

Zoektocht: H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela
Op 16 december 2016 startte het Centraal Museum een zoektocht naar de H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela uit 2011. De jas is geïnspireerd op de iconische couture-dekbedjas van Martin Margiela uit 1999. Het Centraal Museum wil de H&M-dekbedjas samen met het confectie-ontwerp presenteren in Uit de Mode. Bekijk de oproep van modeconservator Ninke Bloemberg.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten