Lezing Munt met een missie, Lex Pott

Afgietsel van een olifantspoot, muntontwerp door Lex Pott
Afgietsel van een olifantspoot, muntontwerp door Lex Pott

In de tentoonstelling Munt met een Missie zijn de ontwerpen te zien die twaalf kunstenaars maakten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden door de Rijksakademie uitgenodigd een ontwerp te maken voor een speciale herdenkingsmunt.

Ontwerper Lex Pott (1985) besloot de munt fysiek te benaderen. De teksten op zijn munt voerde hij uit in slagletters. Door de woorden, letterlijk, in de munt te slaan, vallen zij aan de voorzijde diep in het geldstuk. Zo word je je, behalve van de symbolische waarde van de munt, bewust van zijn materialiteit. Pott verbeeldt de roep van het Wereld Natuur Fonds om een duurzame omgang met de natuur, in de voor iedereen herkenbare jaarringen in hout.

Voor de keerzijde van de munt maakte Pott een afdruk van een olifantspoot. De olifant in kwestie is Whin Tida, die bevrijd werd uit een werkkamp in Birma waar ze was ingezet om illegaal kaphout te verslepen, en die nu in dierentuin Artis woont. Haar natuurlijke leefgebied en dat van haar soortgenoren wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De afdruk werd de basis voor het muntontwerp, een stempel dat op letterlijk indringende wijze een bewuste omgang met onze omgeving bepleit.

Fragment Avro's kunstuur Kop of Munt, aflevering 3

 

 

Op 26 oktober geeft Lex Pott een lezing over zijn muntontwerp.

Tijd: 14.00 uur

Toegang: gratis (excl. entree)

Meer informatie over de Duurzame Veiling van het Wereld Natuur Fonds: duurzameveiling.nl

Lex Pott is productontwerper. Opleiding: Design Academy Eindhoven, 2009. Tentoonstellingen: onder meer in het Museum für Angewante Kunsten, Frankfurt; Gallery 21, Tokyo; tentoonstelling Basic Instincts in Berlijn.

 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten