Rabotnik DIY middag

Rabotnik DIY middag
Rabotnik DIY middag

In de tentoonstelling God Save the Queen kunnen bezoekers zelf tv maken in de PKP/Rabotnikhoek van Mart van Bree, Menno Grootveld, Reinier Kurpershoek en Rogier van der Ploeg. Wil jij ook wel eens een televisiezender bouwen of een fanzine in elkaar plakken? Kom naar de DIY-middagen die Rabotnik in het museum organiseert. De eerste is op 24 maart.

PKP en Rabotnik

Begin jaren tachtig kreeg Amsterdam kabeltelevisie. Binnen de kortste keren schoten de televisiepiraten als paddenstoelen uit de grond. Naast allerlei commerciële zenders waren er ook stations met een andere signatuur, die hun programma's grotendeels vulden met opnamen van eigen makelij. In 1981 kwam PKP TV op de buis, van Maarten en Rogier van der Ploeg en Peter Klashorst. Hun programma's kenmerkten zich door vernieuwingsdrang en creativiteit. De onderwerpen kwamen dikwijls uit hun eigen leven en dat van hun vrienden. In 1982 werd PKP opgevolgd door Rabotnik TV. Sommige programmaonderdelen, zoals het NAP-nieuws van Jos Alderse Baas, werden integraal overgenomen. Daarnaast deed Rabotnik een jaar lang verslag van alles wat zich in subcultureel Amsterdam en daarbuiten afspeelde, van tentoonstellingen in vrije expositieruimtes als Aorta en V2 tot de verkiezingscampagne van de Reagering van Mike von Bibikov voor de Amsterdamse gemeenteraad. Zowel PKP als Rabotnik ruimden bovendien veel tijd in voor concertopnamen en clips van bands uit de New Wave-scene, zelf gefilmd of gejat van de BBC.

Programma 24 maart

Workshop Gluur - maak zelf een fanzine (start 13.30 uur)

Gluur is Nederlands enige echte punkrock-fanzine, dat al sinds 1992 bestaat en zich bevindt in het creatief-anarchistische domein. Er wordt vooral in geëxperimenteerd met diverse vormen van schrijven. Als inleiding tot de workshop zal de hoofdredacteur van Gluur een presentatie geven over de geschiedenis van fanzines. Daarna wordt een aantal schrijvers geïntroduceerd die zullen meewerken aan het nieuwe nummer van Gluur, dat ter plekke in elkaar zal worden gezet. Bezoekers mogen meedoen. Bespreek de inhoud met de schrijvers, of knip en bewerk beeldmateriaal uit kranten en tijdschriften tot nieuwe illustraties.

Workshop televisiezender bouwen (start 13.30 uur)

Onder begeleiding van Richard Trevors leer je hoe je uit onderdelen van oude videorecorders zelf een werkende televisiezender kunt maken.

Workshop t-shirts maken (doorlopend)

Ga met stift, schaar en speciaal opdrukmateriaal aan het werk om je eigen t-shirt te maken. Als je zelf geen shirt meeneemt, bedragen de kosten 7,50 euro. Als je wel een eigen shirt meeneemt, betaal je 5 euro.

Workshop buttons maken (doorlopend)

Ontwerp en maak je eigen button.

DIY kapsalon (doorlopend)

Laat door een vriend of vriendin onder professionele begeleiding je haar knippen!

Tijdens de DIY-middag draaien de Rabotnik dj's underground-muziek van begin jaren tachtig. Verder is het team van NAP-nieuws aanwezig om een nieuwe editie van dit onvolprezen underground-blad te maken. Ook kunnen bezoekers gebruik maken van de opgestelde apparatuur in de PKP/Rabotnikhoek om zelf opnamen van de workshops te maken, die live worden uitgezonden in de laatste tentoonstellingszaal.

Datum: zaterdag 24 maart

Tijd: 13.00 - 16.30 uur

Toegang: behalve de workshop t-shirt maken, zijn alle activiteiten gratis (excl. entree)

Reserveren: niet nodig 

Het programma voor de Rabotnikmiddagen op 21 april, 12 mei en 9 
juni wordt binnenkort bekend gemaakt.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten