Rabotnik DIY at home

Do it yourself at home
Do it yourself at home

Een middag met presentaties van diverse gasten die hun sporen hebben verdiend in het homerecording-circuit (denk aan cassettes, maar ook aan de modernere varianten), workshops en een Skypeoptreden van Berlitz. Frans de Waard geeft een lezing over de DIY-cassettecultuur. Eddy de Clerq presenteert 'de zelfkant van de cassette'.

De zelfkant van de cassette

Eddy de Clercq (1955) begon in 1980 nachtclub De Koer in Amsterdam om zijn discofeesten een vast onderkomen te geven. De nachtclub bleef tot 1983 bestaan. In 1986 nam hij met Peter Giele (kunstenaar, medeoprichter van Aorta) en Arjen Schrama (bassist van Tox Modell, medeoprichter van Vinyl) het initiatief voor Club RoXY. Hier was hij verantwoordelijk voor de muziekprogrammering en het artistieke beleid. Hij draaide er als DJ op zijn vaste vrijdagavond en was de eerste Nederlandse House-DJ.

In De Koer vond in 1981 een serie avonden plaats met de naam 'De zelfkant van de cassette’: er stond een cassettedeck op een podium waarop bezoekers één kant van hun zelf opgenomen cassette mochten laten horen. Anno 2012 herhalen we 'De zelfkant van de cassette'. DJ Eddy de Clercq presenteert het programma waarin opnames van bezoekers te horen zullen zijn. Ook laat hij een compilatie horen - uiteraard op cassette - van originele opnames van de Zelfkant-avonden in de Koer in 1981. Wil jij je eigen muziek. poëzie, geluidscollage, etc (max. 10 minuten) laten horen, meld je dan aan via Rabotnik@xs4all.nl

foto: www.bertin-nijmegen.nl
foto: www.bertin-nijmegen.nl

Workshops 8bits-muziek

Onder leiding van Bertin van Vliet. De deelnemers kunnen zelf aan de slag met keyboards, mixers en effectaparatuur. Ze gaan zelf geluiden samplen met een keyboard en dan bewerken tot een loop, ritme of melodie.

Workshop televisiezender bouwen

Richard Trevors leert je hoe je uit onderdelen van oude videorecorders zelf een werkende televisiezender kunt maken.

Platen- en cassettebeurs

Verkoop van tweedehands platen en cassettes. Verkopers (alleen particulieren) zijn verplicht zich aan te melden via Rabotnik@xs4all.nl

Workshop t-shirts maken

Ga met stift, schaar en speciaal opdrukmateriaal aan het werk om je eigen t-shirt te maken. Als je zelf geen shirt meeneemt, bedragen de kosten 7,50 euro. Als je wel een eigen shirt meeneemt, betaal je 5 euro.

Workshop buttons maken

Ontwerp en maak je eigen button.

DIY kapsalon

Laat door een vriend of vriendin onder professionele begeleiding je haar knippen!

 

Datum: zaterdag 22 april

Tijd: 13.00 - 16.30 uur

Reserveren: niet nodig 

Toegang: gratis voor museumbezoekers

Wijzgingen in het programma voorbehouden. 

Wat is Rabotnik?

Begin jaren tachtig kreeg Amsterdam kabeltelevisie. Binnen de kortste keren schoten de televisiepiraten als paddenstoelen uit de grond. Naast allerlei commerciële zenders waren er ook stations met een andere signatuur, die hun programma's grotendeels vulden met opnamen van eigen makelij. In 1981 kwam PKP TV op de buis, van Maarten en Rogier van der Ploeg en Peter Klashorst. Hun programma's kenmerkten zich door vernieuwingsdrang en creativiteit. De onderwerpen kwamen dikwijls uit hun eigen leven en dat van hun vrienden. In 1982 werd PKP opgevolgd door Rabotnik TV. Sommige programmaonderdelen, zoals het NAP-nieuws van Jos Alderse Baas, werden integraal overgenomen. Daarnaast deed Rabotnik een jaar lang verslag van alles wat zich in subcultureel Amsterdam en daarbuiten afspeelde, van tentoonstellingen in vrije expositieruimtes als Aorta en V2 tot de verkiezingscampagne van de Reagering van Mike von Bibikov voor de Amsterdamse gemeenteraad. Zowel PKP als Rabotnik ruimden bovendien veel tijd in voor concertopnamen en clips van bands uit de New Wave-scene, zelf gefilmd of gejat van de BBC.

In de tentoonstelling God Save the Queen kunnen bezoekers zelf tv maken in de PKP/Rabotnikhoek van Mart van Bree, Menno Grootveld, Reinier Kurpershoek en Rogier van der Ploeg. 

 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten