Rietvelddag 24 juni 2018

Truus Schröder en Gerrit Rietveld
Truus Schröder en Gerrit Rietveld

Op 24 juni 2018 is de 130e geboortedag van Gerrit Rietveld. Het Centraal Museum organiseert daarom de Rietvelddag; een themadag met een reeks bijzondere activiteiten op verschillende locaties in Utrecht.

Rietveld in Utrecht

In Utrecht heeft Rietveld enkele bijzondere gebouwen ontworpen. Het bekendste is natuurlijk het Rietveld Schröderhuis, dat hij in 1924 bouwde voor Truus Schröder. Op de Rietvelddag is dit UNESCO Werelderfgoed van 9 tot 21 uur geopend. Voor de jonge bezoekers worden om 9 en 10 uur een bijzondere kindertour georganiseerd. Vanaf 11 uur kunt u de reguliere tour door het huis doen. Reserveer uw tickets via deze link.

Naast het Rietveld Schröderhuis kunt u ook de andere gebouwen van Rietveld in Utrecht bezoeken. Erasmuslaan 9 en Robijnhof 13 zijn tussen 11 en 17 uur gratis te bezoeken. Tip: met de Rietveld wandelroute mist u geen enkel hoogtepunt van Rietveld in Utrecht. Klik hier om deze te downloaden. U kunt de wandelroute ook voor €1 kopen in de museumwinkel van het Centraal Museum.

Gratis lezingenprogramma

In de Tuinzaal van het Centraal Museum (Nicolaasdwarsstraat 14) is een lezingenprogramma samengesteld, dat u gratis kunt bezoeken. Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 uur    Tuinzaal open
13.15 uur    Filmvertoning Bertus Mulder, architect en filmmaker
14.00 uur    Preview biografie Truus Schröder-Schräder door Jessica Geel, journalist en historicus
15.00 uur    Lezing Hans Beunderman, architect en emeritus prof/decaan Faculteit Bouwkunde TU Delft
15.45 uur    Presentatie fotoproject huizen van Gerrit Rietveld en haar bewoners door Arjan Bronkhorst, fotograaf
16.15 uur    Einde lezingenprogramma

Rietveld en Schröder in het Centraal Museum

In de museumtuin kunt u genieten van de Truus Tapes: acht uren aan interviewmateriaal met Truus Schröder. Deze worden integraal voor u afgespeeld. Strijk neer en luister naar de bijzondere verhalen van de vrouw die 60 jaar woonde in het Rietveld Schröderhuis.

In het Centraal Museum kunt u op verschillende plekken meubels ontwerpen van Rietveld bewonderen. In Expo 4 wordt vroeg werk tentoongesteld en in expo 10 zijn naoorlogse ontwerpen. In expo 6 zijn 4 recente aanwinsten van Rietveld te zien, waaronder twee unieke vroege ontwerpen. Klik hier om te zien wat er momenteel in het museum te zien is. 

Praktische informatie

Zondag 24 juni
9.00-21.00 uur
Verschillende locaties

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten