Rietvelddag 24 juni 2018

Truus Schröder en Gerrit Rietveld
Truus Schröder en Gerrit Rietveld

Op 24 juni 2018 is de 130e geboortedag van Gerrit Rietveld. Het Centraal Museum organiseert daarom de Rietvelddag; een themadag met een reeks bijzondere activiteiten op verschillende locaties in Utrecht. 

Blokkenschema Rietvelddag. Programma-onderdelen met * zijn gratis toegankelijk
Blokkenschema Rietvelddag. Programma-onderdelen met * zijn gratis toegankelijk

Rietveld Schröderhuis

In Utrecht heeft Rietveld enkele bijzondere gebouwen ontworpen. Het bekendste is natuurlijk het Rietveld Schröderhuis, dat hij in 1924 bouwde voor Truus Schröder. Op de Rietvelddag is dit UNESCO Werelderfgoed van 9 tot 21 uur geopend. Voor de jonge bezoekers worden om 9 en 10 uur een bijzondere kindertour georganiseerd. Vanaf 11 uur kunt u de reguliere tour door het huis doen. Reserveer uw tickets via deze link.

Modelwoningen 

Naast het Rietveld Schröderhuis kunt u ook de andere gebouwen van Rietveld in Utrecht bezoeken. Robijnhof 13 is tussen 11 en 13 uur gratis te bezoeken en Erasmuslaan 9 is tussen 14 en 17 uur vrij toegankelijk. Tip: met de Rietveld wandelroute mist u geen enkel hoogtepunt van Rietveld in Utrecht. Klik hier om deze te downloaden. U kunt de wandelroute ook voor €1 kopen in de museumwinkel van het Centraal Museum.

Wie jarig is, trakeert!

Heet u Gerrit of Truus? Dan ontvangt u tijdens de Rietvelddag een gratis gebakje in ons museumcafé op vertoon van uw legitimatie.

Truus Tapes in de tuin

In de museumtuin kunt u genieten van de Truus Tapes: acht uren aan interviewmateriaal met Truus Schröder. Tijdens de Rietvelddag worden deze voor het eerst integraal met publiek gedeeld. Strijk neer en luister naar de bijzondere verhalen van de vrouw die 60 jaar woonde in het Rietveld Schröderhuis.

Gratis lezingenprogramma in de Tuinzaal

In de Tuinzaal van het Centraal Museum (Nicolaasdwarsstraat 14) is een lezingenprogramma samengesteld, dat u gratis kunt bezoeken. Het programma ziet er als volgt uit:

12.45 uur    Tuinzaal open
13.00 uur    Filmvertoning over Hoograven door Bertus Mulder, architect en filmmaker
13.45 uur    Preview biografie Truus Schröder-Schräder door Jessica van Geel, journalist en historicus
14.45 uur    Lezing "De stoel is het huis" door Hans Beundermanarchitect en emeritus prof/decaan Faculteit Bouwkunde TU Delft
15.30 uur    Presentatie fotoproject huizen van Gerrit Rietveld en haar bewoners door Arjan Bronkhorst, fotograaf
16.00 uur    Einde lezingenprogramma

Rietveld in het Centraal Museum

Het Centraal Musuem bezit de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld, die we graag met het publiek delen. In het Centraal Museum kunt u op verschillende plekken meubels ontwerpen van Rietveld bewonderen. In Expo 4 wordt vroeg werk tentoongesteld en in expo 10 zijn naoorlogse ontwerpen. In expo 6 zijn 4 recente aanwinsten van Rietveld te zien, waaronder twee unieke vroege ontwerpen. Klik hier om te zien wat er momenteel in het museum te zien is. 

De Stijl fietsroute

Op 24 juni wordt De Stijl fietsroute tussen Amersfoort en Utrecht geopend. Er wordt een fietstocht georganiseerd langs de 10 beelden van Boris Tellegen langs de kunst georganiseerd. Er kan op verschillende punten worden gestart, het eindpunt zal het Centraal Museum in Utrecht zijn. Hier kunnen alle fietsers om 16 uur in de Tuinzaal het glas heffen op de opening van de fietsroute. Klik hier deel te nemen aan dit fietsevenement.

Praktische informatie

Zondag 24 juni
9.00-21.00 uur
Verschillende locaties

Podcast Gerrit Rietveld door the Dead Society

Gerrit Rietveld ligt op begraafplaats Soestbergen. In de podcast van documentairemaakster Carine van Santeren word je meegenomen naar de periode dat Gerrit Rietveld het Rietveld-Schröderhuis (1924) ontwierp. Zijn vrouw en kinderen zagen met lede ogen aan hoe hij niet alleen door het ontwerpen van dit huis in beslag werd genomen, maar tevens door mevrouw Schröder. Rietveld zou pas na de dood van zijn eigen vrouw Vrouwgien Hadders in 1957 bij Truus Schröder intrekken in het Rietveld-Schröderhuis. Na zijn eigen dood hebben de kinderen van Rietveld uiteindelijk een opmerkelijke beslissing genomen over zijn laatste rustplaats.

Luister hier naar de podcast. 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten