Werkplaats Bloemaert

foto: Merijn van der Vliet
foto: Merijn van der Vliet

De Werkplaats Bloemaert maakt deel uit van een langlopende reeks Werkplaatsen, die het Centraal Museum organiseert om u zo dicht mogelijk bij het werk van de kunstenaar te laten komen. Tijdens Het Bloemaert-effect zijn er twéé werkplaatsen: een voor volwassenen, en één voor kinderen.

Op de zolder van het museum bevindt zich de Werkplaats Bloemaert waar volwassenen zelf aan de slag kunnen met kleur en compositie. Bezoekers ondervinden hoe Bloemaerts palet zich in de loop van zijn carrière wijzigde van pasteltinten naar heldere kleuren en hoe zijn overvolle composities met gedraaide, lange lichamen plaatsmaakten voor helder opgebouwde composities met grote figuren en één hoofdmoment. Het is niet alleen interessant veranderingen binnen Bloemaerts oeuvre te bekijken. Kleur en compositie zijn van alle tijden en vandaar ook dat een parallel wordt getrokken met enkele werken van hedendaagse kunstenaars, zoals Marlene Dumas, César Domela Nieuwenhuis en Johannes Moesman. 

Modeltekenen

De menselijke figuur is een van de belangrijkste elementen in de composities van Bloemaert. In de werkplaats kunt u op  vrijdag van 14.00-16.00 uur, zaterdag van 11.30-13.30 en zondag van 11.30-13.30 modeltekenen onder begeleiding.

Op dagen dat er geen model aanwezig is, kunt u tekenen naar gipsen modellen uit de collectie van het Centraal Museum.

Kleuren mengen

In deze schilderopdracht staat het mengen van kleuren centraal. Hier werkt u met de kleuren die Bloemaert gebruikte in zijn schilderijen tijdens verschillende perioden.

Compositie

Het samenstellen van een beeld kan op verschillende manieren. Met compositieoefeningen probeert u verschillende composities uit, aan de hand van voorbeelden uit het werk van Bloemaert en hedendaagse kunstwerken. Voor deze opdracht is een grote lichtbak en materiaal om te knippen en te plakken aanwezig. 

Praktisch

In de werkplaats is altijd een begeleider aanwezig die u kan adviseren bij de verschillende opdrachten. De kennis die u in de Werkplaats Bloemaert op doet is zowel toe te passen op kunst uit de Gouden Eeuw als op de hedendaagse kunst.

Voor het modelteken is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol = vol. Wilt u met een groep komen? Hiervoor moet u zich van te voren aanmelden en er gelden speciale dagen en tarieven voor groepsbezoek. Informeer naar de mogelijkheden: +31 (0)30-2362393, dinsdag t/m vrijdag, 10.00 - 13.00 uur, of rondleidingen@centraalmuseum.nl.

 

gipsmodellen
gipsmodellen

Partner

Dankzij een bijdrage van de Mondriaan Stichting is het Centraal Museum in staat het idee van De Werkplaats de komende jaren te beproeven en verder uit te bouwen. 

 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten