Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis

foto: Ernst Moritz

Ontdek Utrechts werelderfgoed: het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben staat het Rietveld Schroderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een icoon van Nederland, dus! Het huis is niet alleen ontworpen maar ook ingericht door Gerrit Rietveld (1888-1964).

Vrijwel dagelijks worden er rondleidingen door het huis gegeven, waarin u ontdekt hoe bijzonder dit UNESCO werelderfgoed is. 

Wilt u het Rietveld Schröderhuis bezoeken?

Per rondleiding zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar, vol = vol. Koop uw kaartje voor een rondleiding online, om teleurstelling te voorkomen. Vrij bezoek is niet mogelijk.
Lees eerst meer bezoekinformatie of koop uw kaartje(s) direct.

Meer over het Rietveld Schröderhuis 

Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis én een uitbundig experiment. Voortbordurend op zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl maakte hij aan de rand van de stad een huis als een driedimensionale, asymmetrische compositie. Kenmerkend zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten, de primaire kleuren (naast wit, grijs en zwart) en een speelse, uitgekiende vlakverdeling. Exterieur, interieur en meubilair: alles draagt diezelfde Rietveld-signatuur.

Truus Schröder, net weduwe en moeder van drie kinderen, had een belangrijk aandeel in het ontwerp en de totstandkoming van het huis. Zij had uitgesproken ideeën over hoe ze wilde wonen. Soberheid was bijvoorbeeld een basisvoorwaarde, omdat ze (actief) wilde léven en niet geleefd wilde worden. En het was ook haar wens om de belangrijkste woonfuncties te concentreren op de eerste verdieping. Niet alleen was daar het uitzicht over het – toen nog  – omringende polderlandschap optimaal; Truus Schröder voelde zich beter, had ze gemerkt, als ze ‘los’ van de grond kwam.

Tussen 1925 en 1933 had Gerrit Rietveld een atelier op de benedenverdieping. Toen zijn echtgenote overleed, trok hij bij Truus Schröder in. Een dag na zijn 76ste verjaardag blies hij in het Rietveld Schröderhuis zijn laatste adem uit. Truus Schröder deed het huis over aan de Stichting Rietveld Schröderhuis. Na haar overlijden in 1985 is het huis volledig gerestaureerd.

 

Erasmuslaan en Robijnhof

Om de hoek van het Rietveld Schröderhuis, op de Erasmuslaan, staan twee bouwblokken van Rietveld. Er staat een rij van vier herenhuizen uit 1931 en een appartementenblok uit 1934. Het zijn voorbeelden van het Nieuwe Bouwen, functioneel en zakelijk, zonder de kenmerken van De Stijl. Erasmuslaan 9 is ingericht als modelwoning. Groepsrondleidingen zijn mogelijk, op  afspraak. Lees hier meer over groepsbezoek aan de Erasmuslaan.

In de wijken Hoograven en Tolsteeg vindt u naoorlogse woningbouwprojecten van Rietveld. Een van de woningen aan de Robijnhof is ingericht als museumwoning. Groepsrondleidingen zijn mogelijk, op  afspraak. Lees hier meer over groepsbezoek aan de Robijnhof.

Rietveld Schröderarchief

Het Rietveld Schröderarchief, met tekeningen, brieven en foto’s die door Gerrit Rietveld en Truus Schröder zijn verzameld, is compleet gedigitaliseerd en op deze website toegankelijk via Ontdekken,

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten