Craigie Horsfield

Via Carozza, Nola (2008), Craigie Horsfield
Via Carozza, Nola (2008), Craigie Horsfield

Algemeen Dagblad: "Een verbluffend spektakelstuk"

Elsevier: ☆☆☆☆ - "In het oeuvre van Craigie Horsfield vinden oude technieken een moderne vorm."

Trouw: “Het is de afscheidstentoonstelling van directeur Edwin Jacobs, die het opstuwende Utrecht verlaat voor Dortmund, en hij heeft er een kroontje mee op zijn werk gezet, zinnebeeldig voor een ontluikende stad.”


Na exposities in Tate Modern (Londen), Kunsthalle (Basel) en het Jeu de Paume (Parijs), en participaties in Documenta X en XI en Whitney Biennial, presenteert het Centraal Museum de omvangrijke solotentoonstelling van de hedendaagse kunstenaar Craigie Horsfield. Horsfield is medeverantwoordelijk voor de herpositionering van de fotografie als hedendaagse kunstvorm. De tentoonstelling toont fotografische kunstwerken in diverse technieken, zoals wandtapijt en fresco. Centrale thema is 'relaties', zoals de relatie tussen jezelf en de wereld. 

"Toen ik Horsfields werk in 2010 voor het eerst zag, werd ik overweldigd door de impact van zijn beelden. Zijn werk bevat de mystiek en symboliek van de Moderne Realisten, en het intense licht-en-donkerspel dat we kennen van de Caravaggisten." - Edwin Jacobs, artistiek directeur Centraal Museum  

Over Craigie Horsfield

Kunstenaar Craigie Horsfield werd in 1949 in Cambridge, Engeland geboren. Hij woonde en werkte in Krakau, Londen, Barcelona, Napels, Madrid en New York. Ruim dertig jaar geleden verwierf Horsfield voor het eerst bekendheid. Dit was met zijn reusachtige zwart-witportretfoto’s, geproduceerd door een ingewikkeld belichtings- en ontwikkelproces. Samen met onder anderen Thomas Struth en Jeff Wall is Horsfield een van de kunstenaars wiens conceptuele en technische innovaties geholpen hebben om de fotografie in de jaren tachtig te herpositioneren als hedendaagse kunstvorm.

“Kunst maken we samen. Als je naar een kunstwerk kijkt, dan doe je dit op je eigen manier, met je eigen associaties. Zo ontstaan de verschillende betekenissen van kunst.” - Craigie Horsfield 

How the World Occurs

In Horsfields werk speelt het begrip ‘relaties’ een centrale rol: de verbinding tussen mensen, de relatie tussen jezelf en de wereld, maar ook hoe de geschiedenis je leven bepaalt en hoe je zelf ook weer deel uitmaakt van die geschiedenis. Met ruim veertig aangrijpende kunstwerken krijg je in de tentoonstelling de ruimte om na te denken over jouw relatie tot de wereld om je heen en de wijze waarop deze relatie jouw kijk op de wereld kleurt. Horsfield zet daartoe grote wandtapijten, panelen en fresco’s naar zijn hand met behulp van aangrijpende beelden van o.a. mensenmassa's en landschappen. De wijze waarop hij deze materialen en processen als fresco inzet om een beeld te reproduceren, is uniek in de wereld.

Ook is er een zesurig geluidskunstwerk door de hele tentoonstelling te horen dat Horsfield met sound artist Reinier Rietveld heeft gemaakt van stemmen en gevonden geluiden. Tevens verschijnt er een speciale gratis publieksgids geschreven door schrijver en dichter Mischa Andriessen met daarin kijk- en verdiepingstips. 

Zoo, Craigie Horsfield, 2007
Zoo, Craigie Horsfield, 2007

Must see: de wandtapijten van Craigie Horsfield

Hoogtepunt uit Horsfields oeuvre zijn vijf enorme wandtapijten met een aangrijpend beeld, geproduceerd in samenwerking met Flanders Tapestries uit België. De wandtapijten zijn groot genoeg om in te kunnen lopen, het grootste werk is ruim veertig vierkante meter. De werken zien er onheilspellend uit, en tegelijkertijd gaat er een onweerstaanbare aantrekkingskracht vanuit. Wanneer je voor een van de wandtapijten staat, voelt het alsof je in het werk getrokken wordt. Bekijk op ons Pinterest-bord meer werken van Craigie Horsfield.

Broadway 14th day 18 minutes after dusk (2012), Craigie Horsfield
Broadway 14th day 18 minutes after dusk (2012), Craigie Horsfield

Horsfield en Utrecht

De tentoonstelling is het resultaat van een meerjarige samenwerking tussen Horsfield en het Centraal Museum. Zo organiseerde het museum samen met de kunstenaar eerder al een sociaal project in de stad Utrecht. Voor dit samenwerkingsproject portretteerde Horsfield dertig Utrechters in afzonderlijke sessies. Horsfield kreeg daarbij de opdracht zich te laten inspireren door kunstwerken uit de collectie van het museum, zoals De Vrolijke Drinker van Hendrick ter Brugghen (rond 1625). Deze portretten zijn te zien in de tentoonstelling.

 

Craigie Horsfield (2014)
Craigie Horsfield (2014)

Events

Elke week organiseren we kosteloze activiteiten in en rond de tentoonstelling ter verdieping op het werk en de thema's. Bekijk de agenda

  •  30 oktober: In Gesprek met.. Craigie Horsfield
  • Vrijdagochtend: Yogales in de tentoonstelling (i.s.m. Yogapoint)
  • Zondagochtend: Alternatieve Dienst 

Zelf doen: How Your World Occurs

Iedereen ziet de wereld anders. Denk jij wel eens na over je relatie tot de wereld om je heen en hoe je daar naar kijkt? Beantwoord enkele vragen via de online tool How Your World Occurs en creëer een portret in woorden. Dit portret of dat van een ander kan je met een druk op de knop live tentoonstellen in de tentoonstelling en/of delen via social media. How Your World Occurs is gemaakt door Studio September in opdracht van het Centraal Museum. De tool is een interpretatie van de werken van Craigie Horsfield.

Maak je zelfportret

Samengesteld door

De tentoonstelling is gecureerd door Edwin Jacobs, artistiek directeur van het Centraal Museum, en Charlotte Schepke, directeur van Large Glass in Londen. De vormgeving is ontworpen door Kummer & Herrman.

Internationaal

De tentoonstelling is van 30 oktober 2016 t/m 5 februari 2017 te bezoeken in het Centraal Museum. Daarna reist de tentoonstelling door naar MASI Lugano in Zwitserland (11 maart – 2 juli 2017).

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een overzicht van Craigie Horsfields werk en essays van de Amerikaanse schrijver en recensent Nancy Princenthal en curator van het Museum voor Schone Kunsten Gent, Bruno Fornari.


Met dank aan:

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten