De Wereld van Utrecht

Wat hebben Pyke Koch en Marlene Dumas gemeen met rode dansschoenen? En wat doet de student met boodschappentas op het Plein van de Hemelse Vrede in een Utrechtse museumcollectie? De vaste opstelling De wereld van Utrecht in het Centraal Museum geeft antwoord. 

Rood-blauwe leunstoel (1918), door Gerrit Rietveld
Rood-blauwe leunstoel (1918), door Gerrit Rietveld

Het verhaal

De expositie De Wereld van Utrecht is zo breed en veelomvattend als de titel suggereert. Niet alleen is ruimhartig uit de rijke collectie van het museum geput, de thema’s in de opstelling gaan terug tot het begin van de jaartelling en hebben een internationale reikwijdte.

Nieuwe vergezichten openen zich naar plekken aan de andere kant van de aardbol, en toch is Utrecht telkens het brandpunt en de gemeenschappelijke noemer. De stad, die zijn oorsprong heeft in het castellum dat omstreeks 47 na Christus werd gebouwd op de plek waar nu het Domplein is, staat centraal. Of het nu om makers en verzamelaars gaat die er vandaan komen, om gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die hier wortelen, of objecten die om lokaal-historische redenen waardevol zijn: met elkaar vertellen zij Het Verhaal van Utrecht, dat natuurlijk uit vele verhalen tegelijk bestaat. Het zijn hoe dan ook verhalen uit een internationale stad.

Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer (ca. 1947)
Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer (ca. 1947)

Vormgeving

Met De Wereld van Utrecht beoogt het Centraal Museum u een frisse kijk te geven op min of meer bekende kunstwerken. Dit doet het museum door de kunstwerken in een verrassende, en soms ook gedurfde context te plaatsen. De opstelling is daarom ook niet in chronologische volgorde opgedeeld. 

Zo staat het beeld Tank Man (2013) van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo in een historische setting van verzet tegen Nederlandse machthebbers getoond. De iconen van Utrecht en van het Centraal Museum krijgen hiermee ruim baan en met een beetje geluk een nieuwe betekenis of andere lading.

Te zien

Alles komt in de opstelling De wereld van Utrecht samen: moderne kunst, stadsgeschiedenis, mode en kostuums, oude kunst en toegepaste kunst. De opstelling is in zestien thema’s onderverdeeld. De fraai vormgegeven ruimtelijke opstelling beslaat de begane grond en de eerste verdieping van de 1920-vleugel van het museum.

Er is werk te zien van onder anderen Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst, Jan van Scorel, Joachim Wtewael, Charley Toorop, Marlene Dumas, Pyke Koch, Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Bas Kosters. Ook zijn er maquettes te zien van de Domtoren en het Rietveld Schroderhuis, en is het populaire poppenhuis te bewonderen. Bekijk een aantal werken uit de Wereld van Utrecht op Pinterest

Impressie van De wereld van Utrecht

Zaaloverzicht, door Ernst Moritz
Zaaloverzicht, door Ernst Moritz

Zaaloverzicht, door Ernst Moritz
Zaaloverzicht, door Ernst Moritz

Zaaloverzicht, door Ernst Moritz
Zaaloverzicht, door Ernst Moritz

Sponsoren

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten