Fotodok: Objects in Mirror

Still uit 'Paris, Texas' (Wim Wenders, 1984)
Still uit 'Paris, Texas' (Wim Wenders, 1984)

FOTODOK is een jong initiatief voor documentaire fotografie met internationale ambities uit Utrecht. Jaarlijks realiseert FOTODOK een inhoudelijk, maar toegankelijk tentoonstellings­- en evenementenprogramma. Sinds 2008 werken Centraal Museum en Fotodok samen.
In 2012 organiseert Fotodok opnieuw een tentoonstelling in CM Studio (tegenover het museum, naast het dick bruna huis). De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Objects in mirror

De roadmovie Easy Rider, Yellowstone National Park, Route 66, Stephen Shores Uncommon Places of David Lynch' Twin Peaks; willekeurige namen en plekken die direct tot de verbeelding spreken. In Objects in Mirror wordt duidelijk hoezeer het Amerikaanse landschap doorgedrongen is tot ons dagelijks leven: in films, in reclames, in boeken, in muziek. Feit en fictie raken met elkaar vermengd in een landschap dat zich goed laat lezen door een kader, of het nu een autoraam is of een televisiescherm. Met beeldend werk en teksten, maar ook met posters, reproducties, facsimile’s, schilderijen en andere objecten, neemt ontwerper Hans Gremmen ons mee op reis door zijn verbeelding van het Amerikaanse landschap.

Objects in Mirror laat werk zien van Marie-José Jongerius, Venturi Scott Brown AssociatesHarmen LiemburgHelmut SmitsElian Somers en anderen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met bijdragen van onder andere Rixt Bosma, André Waardenburg, Caroline von Courten en Raymond Frenken.

Meekijken over de schouder van.., FOTODOKs programma dat jaarlijks een kijkje in de keuken van fotografieprofessionals geeft, werd in 2011 waargenomen door Hans Gremmen. De presentatie en publicatie Objects in Mirror - The Imagination of the American Landscape is het resultaat van één van zijn onderzoekslijnen.

Rondleiding

Zondag 18 maart vinden er twee rondleidingen plaats in de tentoonstelling Objects in Mirror.

U kunt zich aanmelden via info@fotodok.org 

Aanvangstijden: 13.30 en 15 uur

Kosten: 5 euro / 2.50 euro voor studenten 

Lezing en film

Zondag 1 april vind in de tentoonstelling Objects in Mirror een lezing van schrijver Raymond Frenken en screening van de film Niagara (met Marilyn Monroe) plaats.

Raymond Frenken zal vertellen over zijn bijdrage aan de publicatie Objects in Mirror – The Imagination of the American Landscape. Voor zijn tekst Pictures on the Brink of Love and Death liet Frenken zich inspireren door de Niagara watervallen in Amerika en hun onlosmakelijke verbondenheid met verbeelding, mythevorming, natuurlijke maakbaarheid én fotografie. Hans Gremmen zal op zijn beurt vertellen over de totstandkoming van Objects in Mirror en zijn beweegreden om ook Frenken bij het project te betrekken. We sluiten deze zondagmiddag af met de vertoning van de legendarische film Niagara (1953) met Marilyn Monroe in de hoofdrol. De originele filmtrailer kondigde al aan: ‘Niagara and Marilyn Monroe, the two most electrifying sites in the world’. Komt dat zien.

Wanneer: Zondag 1 april

Aanvangstijd: 14 – 17 uur

Aanmelden verplicht: info@fotodok.org 

Kosten: 7,50 euro / 5 euro studenten

Installation view 'Signs of Life: Symbols in the American City' (1976), Venturi, Scott Brown and Associates
Installation view 'Signs of Life: Symbols in the American City' (1976), Venturi, Scott Brown and Associates

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten