Kunst in Therapie

Voor de performance Kunst in Therapie gaan vijf kunstwerken uit de collectie van het Centraal Museum eenmalig in therapie. Deze vijfdelige performance is ontwikkeld door kunstenaar Emmeline de Mooij (Delft, 1978). Bij elke therapiesessie nodigt De Mooij één kunstwerk en één therapeut uit, die de sessie leidt. De therapeut ondervraagt tijdens de dertig minuten durende performance het desbetreffende kunstwerk: waarom ziet het er zo uit, hoe komt het over op de kijker, wat zijn de achtergronden? De kunstwerken krijgen met deze performance voor het eerst een stem – deze wordt vertolkt door Emmeline de Mooij. De sessies vinden op vijf zondagmiddagen live plaats en worden op de andere dagen middels video vertoond.

Publicatie en films

Om dit bijzondere werk van De Mooij te behouden is een tweetalige publicatie verschenen en een filmreeks, die De Mooij van alle sessies maakte.

In het boek Kunst in Therapie zijn de vijf performances volledig uitgeschreven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Ook bevat het boek essays van Edwin Jacobs, voormalig artistiek directeur van het Centraal Museum, en Felipe Meres, kunstenaar en schrijver uit Brazilië en werkzaam in het grensgebied van kunst en therapie. De publicatie is onder andere te koop in de museumwinkel van het Centraal Museum. 
Kunst in Therapie/Art in Therapy, prijs: €20,-. Nederlands en Engels. ISBN 978-90-5983-033-2.

Van alle therapeutische sessies zijn bovendien films gecompileerd. Alle vijf de films zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van het Centraal Museum. 

Het idee achter Kunst in Therapie

De vijfdelige performance Kunst in Therapie heeft als doel om de kijker dichter bij de essentie van een kunstwerk te brengen. Daarnaast ontdek je door de performance ook andere manieren om naar het kunstwerk te kijken. De kunstenaar heeft kunstwerken gekozen op basis van de “psychologische potentie” van de werken: roepen de werken genoeg psychologische associaties op? De vijf kunstwerken gaan elk met een ander type therapeut in gesprek. Er zullen twee psychiaters, een psycholoog, een sjamaan en een pastoraal werker de rol van therapeut vervullen.

De Lion Cachet Kamer, een zaal in het museum, doet dienst als de spreekkamer. Wanneer er geen performance live plaatsvindt, is in deze zaal een videovertoning te zien van de tot dan toe uitgevoerde therapiesessies.

Over Emmeline de Mooij

Emmeline de Mooij vervaardigt foto's, collages, installaties en performances. De kunstenares onderzoekt persoonlijke en wereldse onderwerpen die iedereen aangaan en vertaalt deze naar intrigerende werken. Op geheel eigen wijze verandert De Mooij een performance tot een ritueel, zoals ook beeldend kunstenaar Joseph Beuys dat deed. Bij De Mooij gaat het hierbij om het verdwijnen van de sensibiliteit uit het moderne menselijke bestaan. Haar performances worden door velen gewaardeerd, blijkt mede uit de grote belangstelling tijdens de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2014 in Stedelijk Museum Schiedam.

Welke kunstwerken gaan wanneer in therapie

20 december 2015
Welk kunstwerk: Installatie (geen titel) (1991), Jessica Stockholder
Welke therapeut: Klaas de Mooij (psychiater/psychotherapeut)

3 januari 2016
Welk kunstwerk: Hofsleep of Manteau de Cour (1810) 
Welke therapeut: Sifra Nooter (sjamanistisch therapeut)

17 januari 2016
Welk kunstwerk: Maria met Kind (1635 – 1640), Hendrick Bloemaert 
Welke therapeut: Yoyo van der Kooi (
Therapeut/leraar voor ontspanning van lichaam/voelen/denken in dienst van bewustwording, zelfontplooiing en levenskunst)


31 januari 2016
Welk kunstwerk: Stoel (1991), Jan van de Pavert
Welke therapeut: Salah Sidali (werkzaam in transcultureel-forensisch-kinderjeugdpsychiatrie)

14 februari 2016
Welk kunstwerk: Landschap onder Regenlucht (1943 – 1946), Carel Willink 
Welke therapeut: Arjan Schröder (psychiater, specialisatie stemmingsstoornissen)

Praktische informatie

Elke sessie vindt van 15.00 - 15.30 uur plaats in het museum. 
Update, 29 januari: u kunt geen plaats meer reserveren, alle sessies zitten vol. 

Mondriaan Fonds

De performance Kunst in Therapie heeft Emmeline de Mooij ontwikkeld in opdracht van het Centraal Museum. Het Mondriaan Fonds draagt hieraan bij, omdat het fonds vindt dat het museum spannende en vernieuwende opdrachten geeft en met deze opdrachten de kunstpraktijk actief steunt.

 

 

 

Met dank aan:

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten