Utrecht, Caravaggio en Europa

De Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) is – met name de laatste twintig jaar – wereldwijd enorm populair. Deze tentoonstelling belooft echter geen typische Caravaggio-tentoonstelling te worden. Centraal staan Caravaggio’s navolgers in Europa, met name uit Utrecht, de zogenoemde Utrechtse Caravaggisten: Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. 

Dirck van Baburen, Jongen met mondharp, 1621
Dirck van Baburen, Jongen met mondharp, 1621


In het begin van de zeventiende eeuw reisden deze drie jonge kunstenaars vanuit de middeleeuwse stad Utrecht, via een lange trektocht over de Alpen, naar het revolutionaire Rome. Zo ook hun jonge collega’s uit Frankrijk, Spanje en Vlaanderen. Rome moet een ware cultuurschok teweeg hebben gebracht bij hen. Daar zagen ze onder andere het werk van Caravaggio. Hij schilderde niet een geïdealiseerde natuur, zoals werd nagestreefd binnen de Italiaanse Renaissance, maar ‘naer het leven’. Men was zeer geschokt over het levensechte realisme, maar tegelijkertijd ook diep onder de indruk: een nieuw realisme, ongekend drama, een mysterie van licht. De schildersjeugd volgde hem na. Samen vormen deze schilders de ‘International Caravaggesque Movement’.

De tentoonstelling laat echter zien, dat zij, per land van herkomst, in wezen heel anders waren: ieder schilderde vanuit zijn eigen achtergrond. Zo blijken de Utrechtse Caravaggisten, bijvoorbeeld, uiteindelijk overduidelijk Hollands. Zij voerden Caravaggio’s realisme nog verder door en schilderden zelfs rotte tanden en knollen van neuzen. 

De tentoonstelling volgt hen op hun avontuur, maakt inzichtelijk wat het met hen deed, en toont hun mooiste werk, te midden van dat van hun Europese collega’s. Ook worden nieuwe inzichten uit materiaaltechnisch onderzoek en archiefonderzoek gepresenteerd. 

De tentoonstelling start in Utrecht en reist daarna door naar München:
Centraal Museum, Utrecht: 15 december 2018 t/m 24 maart 2019
Alte Pinakothek, München: 23 april 2019 t/m 21 juli 2019

Hendrick ter Brugghen, De roeping van Mattheus, 1621
Hendrick ter Brugghen, De roeping van Mattheus, 1621

Partner

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten