BYE BYE DE STIJL

Infected Mondrian 1994, Courtesy Estate of General Idea & Galerie Bruno Bischofberger
Infected Mondrian 1994, Courtesy Estate of General Idea & Galerie Bruno Bischofberger

Het jaar 2017 staat in het teken van 100 jaar De Stijl. Deze beroemde moderne kunstbeweging is in allerlei tentoonstellingen getoond en herdacht. Het Centraal Museum verzorgt een van de laatste tentoonstellingen in het De Stijl-jaar. Hedendaagse kunstenaars, van de jaren negentig tot nu, nemen iconen van Rietveld en Mondriaan als uitgangspunt om zich tegen af te zetten, te doorgronden of te persifleren.

Invloed van De Stijl

In de tentoonstelling, met onder andere collectief General Idea, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Katja Mater, Mary Heilmann, Ding Yi, Barbara Visser, Marc Bijl, Remy Jungerman, Rob Voerman en Reinier Lucassen reageren de kunstenaars met hun werk op De Stijl of zetten zich juist af. 

Vertrekpunt van de tentoonstelling is een aantal onderdelen van de installatie Infected Mondriaan van het invloedrijke collectief General Idea. Als reactie op de Aids Epidemie maakte zijn kopieën van schilderijen van Mondriaan en stoelen van Rietveld, waarbij ze het geel vervingen door het door Mondriaan verfoeide groen. 

Zigzagstoel, van Lieshout, 2009
Zigzagstoel, van Lieshout, 2009

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Honderd jaar na de oprichting van het  kunstenaarstijdschrift is De Stijl uitgegroeid tot een iconisch begrip. Zij staat voor compromisloze ambitie en verheven idealen die tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert, imponeert en sommigen ook irriteert. Deze kunstenaars houden de beweging van weleer springlevend."

 

 

 

 

 

 

MET DANK AAN

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten