HAAR! Menselijk haar in mode en kunst

Art Direction: Glamcult Studio Fotografie: Ruud van der Peijl
Art Direction: Glamcult Studio Fotografie: Ruud van der Peijl

NRC geeft HAAR! vier sterren ☆☆☆☆

Volkskrant: ☆☆☆☆  - "Tot nadenken stemmend, maar ook tot bewonderen, gruwelen en grijnzen; HAAR! biedt het hele pakket.”

Elsevier: "Menselijk haar kan heel mooi zijn, maar heeft ook een griezelige kant. Juist die aspecten maken de expositie HAAR! zeer boeiend" 

De tentoonstelling

Het Centraal Museum presenteert HAAR!, een gedurfde tentoonstelling waarin menselijk haar als materiaal centraal staat. Van haar zijn fraaie kapsels te maken, maar haar vormt ook een geweldig materiaal voor kleding, meubels en zelfs borduursels. Zo goed als alles wat u in de tentoonstelling ziet, is dan ook van menselijk haar gemaakt. Bekijk het filmpje van de tentoonstelling.

Babe, by Zhu Tian (2013)
Babe, by Zhu Tian (2013)

Menselijk haar

We adoreren en verafschuwen, we stoten het af en verzorgen het tot in de puntjes: als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. Met de tentoonstelling geven we aandacht aan deze bijzondere relatie. Grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken nemen deel. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties. 

Uniek thema

Niet eerder is grootschalig aandacht besteed en onderzoek gedaan naar het gebruik van haar in mode en beeldende kunst. Dat is opmerkelijk, omdat het een thema is dat – letterlijk –  zo dicht op de huid van de mens zit. Het Centraal Museum brengt daarom voor het eerst een grote modetentoonstelling over dit fenomeen. De focus ligt hierbij vooral op haar als statement, als uitdrukking van identiteit. Mannelijke kracht, vrouwelijke verleiding: ‘haar’ slingert als een rode draad door de geschiedenis.

Natural Transfers III (2009), Levi van Veluw
Natural Transfers III (2009), Levi van Veluw

Te zien

In de modetentoonstelling HAAR! is werk te zien van (inter)nationale kunstenaars als Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Shoplifter, Zhu Tian, Studio Swine, Adelle Lutz, Levi van Veluw, Helen Pynor, Jenine Sheroes, Masako Takahashi en nog veel meer. Ook brengen we een ode  aan haarstylist Christiaan Houtenbos. De tentoonstelling is samengesteld door Ninke Bloemberg en de vormgeving is in handen van Niek Pulles en Harm Rensink. 

 

 

 

 

Christiaan Houtenbos
Christiaan Houtenbos

Christiaan Houtenbos

De Nederlandse Christiaan Houtenbos is een van de meest gevraagde haarstylisten van de wereld. Al 50 jaar knipt deze Nederlandse haarkunstenaar de haren van vele beroemdheden. Van Brad Pitt tot Blondie en van Doutzen Kroes tot Lady GaGa. Christiaan knipt ze allemaal. De haarstylist is bekend geworden met de block head die hij Grace Jones gaf. Typerend aan Christiaan’s werkwijze is dat hij haar als een materiaal met een eigen wil beschouwd. Volgens hem is haar niet te manipuleren. Wanneer Christiaan niet de wereld overvliegt om te werken voor beroemdheden en grote modehuizen, is hij te vinden op straat in New York. Daar geeft hij passanten gratis een nieuws kapsel. 

In de tentoonstelling HAAR! brengt het museum een ode aan hem. Voor het eerst geeft Christiaan toegang tot zijn omvangrijke privé-archief. Uit ruim 150.000 digitale foto’s, honderden krantenknipsels, videomateriaal en talloze sigarenkistjes vol met polaroids heeft het museum een selectie gemaakt.

Tekenen met haar 

Creëer je eigen onvergetelijke haartekening in de werkplaats van de tentoonstelling HAAR!. Gebruik hiervoor je eigen haar of haar dat het museum beschikbaar stelt. De werkplaats is geïnspireerd op de haartekeningen van kunstenaar Sara Bomans.

Doordeweeks kan je zelfstandig aan de slag en in de weekenden staan onze werkplaatsmedewerkers klaar om je hierbij te helpen. Kunstenares Sara Bomans geeft ook een aantal exclusieve workshops. In de workshop ga je aan de slag met een eigen haartekening. Bomans begeleid je in de keuze voor een beeld en geeft specifieke tips om verfijnd te kunnen werken. Meer informatie over de workshops.

Rondleiding op zondag

Elke zondag om 14.00 uur start een gratis instaprondleiding over de tentoonstelling HAAR!

De Dakhaas-portretserie Utregs Haar in Hutspot

In het kader van de tentoonstelling HAAR! maakte independent magazine De Dakhaas de tiendelige portretserie Utregs Haar. Fotograaf Kiri Pruntel maakte portretten van tien verschillende Utrechters en journalisten Elja Looijestijn en Tamara van den Berg interviewden hen. 

CJP Serveert en HAAR!

CJP selecteert voor jou het beste van filmfestivals en Nederlandse musea. Vrijdag 13 mei staat CJP Serveert helemaal in het teken van de tentoonstelling HAAR!. Bier en bitterballen staan als vanzelfsprekend op het programma. Daarvoor even opletten tijdens het minicollege en toffe ins en outs tot je nemen bij de rondleiding. Meer informatie 

Krijg een sneak preview op onze Pinterest

Op Pinterest geven we een sneak preview van werken die je in de tentoonstelling kunt bewonderen. Bekijk het Pinterest-bord

 

Art Direction: Glamcult Studio Fotografie: Ruud van der Peijl
Art Direction: Glamcult Studio Fotografie: Ruud van der Peijl

Met dank aan:

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten