Munt met een missie

Munt met een missie
Munt met een missie

Foto: Ernst Moritz

Deze gevarieerde tentoonstelling is een samenwerking van de Rijksakademie, het Wereld Natuur Fonds en het Centraal Museum. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Wereld Natuur Fonds nodigde de Rijksakademie 12 kunstenaars en ontwerpers uit om een ontwerp te maken voor een speciale herdenkingsmunt. In deze tentoonstelling zijn de twaalf ontwerpen met het winnende ontwerp te zien in combinatie met werken uit de veelzijdige collectie van het Centraal Museum.

Geef de aarde door

Het Wereld Natuur Fonds zet zich sinds 1962 actief en met succes in voor natuurbescherming over de hele wereld. Het streeft ernaar de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde te beschermen en samen met anderen een wereld tot stand te brengen waarin mens en natuur in harmonie leven.

Het Wereld Natuur Fonds zoekt in al haar projecten de samenwerking met andere partijen, zoals overheden, bedrijven, partnerorganisaties en de lokale bevolking. Het pakt de bedreigingen aan en werkt aan oplossingen voor een verantwoord en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Het muntontwerp - Rijksakademieproject in opdracht van het Ministerie van Financiën

Een munt kun je zien als de kleinst denkbare sculptuur met het grootst denkbare publiek. Nederland neemt een bijzondere plaats in binnen de vormgevingstraditie van munten. Deze traditie, de nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en de cross-overs tussen design en beeldende kunst maken een munt tot bijzonder Dutch Design.

In opdracht van het Ministerie van Financiën organiseert de Rijksakademie van beeldende kunsten regelmatig een muntontwerp-workshop. Dit jaar zijn twaalf beeldend kunstenaars en vormgevers gevraagd de bijzondere mogelijkheden en beperkingen van het muntontwerp te onderzoeken ten behoeve van de herdenkingsmunt van het Wereld Natuur Fonds.

De tentoonstelling toont de resultaten, maar ook vragen die worden opgeworpen. Vragen als "Hoe kan emotie worden verbeeld binnen de technische beperkingen en voorschriften in de Muntwet?", "Hoe geef ik vorm aan een collectieve identiteit?", “Wat betekent 'waarde' en hoe kan dat een vorm krijgen?”. Vanwege het onderwerp spelen ook vragen over ecologie, klimaatontwikkelingen, de natuur en duurzaamheid een rol.

‘De natuur is de meester van de kunst’

‘Artis natura magister est’. Deze spreuk – de natuur is de leermeester van de kunst –, die boven de ingang van de bekende Amsterdamse dierentuin staat, verwoordt hoe belangrijk de natuur is als inspiratiebron voor kunstenaars. Deze rol leek op de achtergrond te raken door de intrede van de abstracte kunst en de industrialisering in de vormgeving, maar een nieuwe oriëntatie op de natuur ontwikkelt zich wanneer in de tweede helft van de 20ste eeuw het besef doordringt dat de mens in hoog tempo de aarde en zijn natuurlijke hulpbronnen opsoupeert. Kunstenaars en vormgevers verbeelden deze problematische relatie tussen mens en natuur opnieuw in hun werk.

Uit de collectie van het Centraal Museum zijn schilderijen, tekeningen, sculpturen, gebruiksvoorwerpen en modeontwerpen gekozen die direct of indirect deze relatie als uitgangspunt hebben. Daarnaast wordt de politieke betekenis van munten getoond met die van de Utrechtse bisschoppen.

 

Charley Toorop, Bloeiende appelboom, 1945 (detail)
Charley Toorop, Bloeiende appelboom, 1945 (detail)

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten