New World Academy

De tentoonstelling New World Academy brengt kunstwerken en videoverslagen bijeen van het gelijknamige educatief platform opgericht door kunstenaar Jonas Staal in samenwerking met BAK, basis voor actuele kunst. In vijf sessies met stateloze politieke organisaties, groepen die niet erkend worden door de bestaande staten en dus leven zonder erkende nationaliteit, heeft Staal met kunstenaars en studenten de rol van kunst in hun politieke strijd verkend.

Wat is er te zien?

De tentoonstelling New World Academy laat een overzicht zien van de vijf driedaagse studiesessies die in de periode van 2013 tot en met 2015 hebben plaatsgevonden. In deze sessies hebben organisaties, studenten en kunstenaars onderzocht hoe artistieke en politieke verbeelding zich tot elkaar verhouden. Daarnaast zijn er zeven werken uit de collectie van het Centraal Museum te zien die aansluiten bij de thema’s. Deze werken zijn door Staal geselecteerd.

De tentoonstelling bevat bijdragen van: Artist Association of Azawad; Moussa Ag Assarid; Concerned Artists of the Philippines; Dilar Dirik; Manette Ingenegeren; Lisa Ito; Crisanto de Leon; Alexander Nieuwenhuis; Yoonis Osman Nuur; Dirk Poot; Mazou Ibrahim Touré; UgatLahi Artist Collective; Wij Zijn Hier.

De kunstwerken uit de collectie van het Centraal Museum zijn in de eerste zaal te zien, met toelichtingen door Jonas Staal. Het tentoonstellingsmodel is gerealiseerd in samenwerking met Remco van Bladel en Paul Kuipers (Event Architectuur).

In de sessies is samengewerkt met de National Democratic Movement of the Philippines, het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier, de internationale Pirate Parties, de National Liberation Movement of Azawad, en de Koerdische vrouwenbeweging.

De rol van kunst in stateloze politieke strijd

De stateloze politieke organisaties die vertegenwoordigd zijn in de New World Academy variëren van revolutionaire bewegingen in de Filipijnen, Azawad (noord-Mali) en Koerdistan, tot actiegroepen van migranten die erkenning willen binnen bestaande staten en activisten die strijden voor een staat van directe (online) democratie.

Wat deze stateloze organisaties delen is de overtuiging dat kunst als middel van representatie een belangrijke rol heeft binnen stateloze politieke strijd. Deze representatie is een stap op weg naar officiële politieke en culturele erkenning.

Samenwerking tussen BAK, basis voor actuele kunst en het Centraal Museum

In de periode 2014 – 2016 presenteert het Centraal Museum samen met BAK een aantal activiteiten onder de titel Future Vocabularies – Future Collections. De tentoonstelling New World Academy is één van de projecten die hieruit vloeit.

Het project Future Vocabularies dat bij BAK ontwikkeld wordt onderzoekt hoe kunst kan bijdragen aan de verbeelding van een nieuwe toekomst, Future Collections zoekt naar manieren om die taal te verbinden met de museumpraktijk en collectievorming.

De tentoonstelling New World Academy is de eerste presentatie in het Centraal Museum die voortkomt uit deze samenwerking. Eerder werd een video-installatie uit de tentoonstelling Anthropocene Observatory bij BAK door het museum aangekocht. Het samenwerkingsproject Future Vocabularies-Future Collections wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Amsterdam en het Mondriaan Fonds, Amsterdam.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten