nijntje, het huis

Nijntje, het huis
Nijntje, het huis

foto: Ernst Moritz

De ontwerpers Tejo Remy en René Veenhuizen hebben voor nijntje een nieuw huis ingericht met een keuken, een slaapkamer, een voorleeshoek, een knutseltafel en een tuin. In dit huis vind je overal tekeningen, boekjes, posters en andere dingen ontworpen door Dick Bruna, de bedenker van Nijntje. Bruna heeft als grafisch ontwerper tientallen boekomslagen ontworpen. Beroemd zijn de Zwarte Beertjes pockets van A.W. Bruna uitgevers uit de jaren vijftig en later. Ook ontwierp Bruna posters en ander reclamemateriaal, vaak voor goede doelen, zoals campagnes voor het wassen van je handen na een bezoek aan de w.c.
Bruna gebruikt eenvoudige vormen en heldere kleuren. Vaak zijn een paar lijntjes genoeg om aan te geven of een figuurtje vrolijk, boos of verdrietig is. Het Utrechtse ontwerpersduo Remy en Veenhuizen heeft zich door zijn werk laten inspireren en nijntjes nieuwe huis als een levensgrote kijkdoos ingericht met stripachtige meubelen en opzetstukken. Dit speelse karakter is kenmerkend voor hun werk, dat vaak lijkt te ontstaan uit toevallige vondsten. Tweedehands spullen worden met ongewone technieken en materialen samengevoegd tot fantasievolle verrassende voorwerpen. Het Centraal Museum verzamelt hun ontwerpen al vanaf de jaren negentig. Een deel ervan is te zien in de collectie-opstelling in het hoofdgebouw aan de overkant.

Kinderen

Voor veel jonge kinderen is een bezoek aan het dick bruna huis hun eerste kennismaking met een museum. Ze zijn van harte welkom bij 'Nijntje, het huis', want ook voor hen is er van alles te zien en te doen. Er zijn zoek-, voel-, en telopdrachten, en aan de knutseltafel kunnen kinderen met hun ouders hun eigen droomhuisje knutselen. In de huiskamer staat de televisie aan: een vriendelijke mevrouw leest de kleintjes voor uit het boekje 'het huis van nijntje'. 

Vijf keer nijntje

Nijntje, het huis is de tweede tentoonstelling in het dick bruna huis, die verbonden is aan één van de vijf collecties van het Centraal Museum, namelijk vormgeving. Tot en met 22 januari was nijntje in de mode te zien, waarin verschillende modeontwerpers een feestjurk voor nijntje maakten. Na nijntje, het huis zullen nog drie tentoonstellingen volgen die gekoppeld zijn aan de collecties oude kunst, moderne kunst en stadsgeschiedenis.

Meubelontwerpen voor nijntje, het huis
Meubelontwerpen voor nijntje, het huis

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten