Bloemaert The Studio for children

Hendrick Bloemaert, De kok, 1634
Hendrick Bloemaert, De kok, 1634

This page is not yet available in English. We apologize for any inconvenience.

in Dutch:

 

In de kinderwerkplaats Meester Bloemaert staan leren kijken, tekenen en de verhalen op schilderijen centraal. Abraham Bloemaert maakte veel mythologische en religieuze schilderijen. In zijn tijd begrepen mensen de schilderijen moeiteloos; de mythologische en religieuze verhalen kende iedereen. Voor kinderen van nu - en ook voor veel volwassenen - zijn die verhalen minder vanzelfsprekend. Meester Bloemaert helpt kinderen en hun ouders verhalen en kunstenaarstechnieken ontdekken. 

Gerard van Honthorst, Granida en Daifilo, 1625
Gerard van Honthorst, Granida en Daifilo, 1625

Lijnenspel

Het neerzetten van figuren, dieren en planten op een schilderij heet ook het maken van een ‘compositie’. Waar plaats je de onderdelen op je schilderij? Zet je je hoofdpersoon in het midden of juist meer achteraan? In dit onderdeel leren kinderen dat de plaats van de figuren de invalshoek van het geschilderde verhaal bepaalt, en wat compositie doet met figuren en overlapping. Kinderen gaan aan de slag met figuren uit het schilderij Granida en Daifilo, van Gerard van Honthorst.  Ze knippen de figuren uit een werkvel, kleuren ze in, en maken zo hun persoonlijke compositie. 

Geuren en kleuren

Welke geur past het best bij een schilderij? Onder het schilderij de kok van Hendrick Bloemaert hangen geurkastjes. Wat ruik je en welke geur past het beste bij het schilderij?

 

tekendictee Meester Bloemaert
tekendictee Meester Bloemaert

Tekendictee

In het tekendictee worden geen zinnen gedicteerd, maar penseelstreken. Kinderen luisteren via een koptelefoon naar het tekendictee en proberen volgens de gesproken instructies een eigen interpretatie van Bloemaerts schilderij De Fluitspeler te tekenen.

Wat is waar?

Vier kinderen (Julian, Sofie, Kim en Karlijn) vertellen een verhaal bij drie schilderijen (Mercurius, Argus en Io van Abraham Bloemaert, Slapende Mars van Hendrick ter Brugghen en Het trekken aan de krakeling van Jan van Bijlert). Steeds is er maar één verhaal waar. Wie spreekt de waarheid?

 

HKU impressie
HKU impressie

HKU en Latona en de Lycische boeren

Peter en Ingrid, studenten van de HKU, hebben geïnspireerd op het schilderij Latona en de Lycische boeren van Abraham Bloemaert een eigen animatiefilm gemaakt. In de kinderwerkplaats wordt de film vertoond en zijn de poppen te zien die in de film zijn gebruikt.

Kijkroute

Speciaal voor de kinderwerkplaats Meester Bloemaert is er een kijkroute rond de schilderijen van Bloemaerts leerlingen gemaakt. Deze route voert door de begane grond van het hoofdgebouw, waar deze schilderijen hangen. 

 

 

Voor wie

De activiteiten in kinderwerkplaats Meester Bloemaert zijn geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

 

Partner

Dankzij een bijdrage van de Mondriaan Stichting is het Centraal Museum in staat het idee van De Werkplaats de komende jaren te beproeven en verder uit te bouwen. 

 

? Log out

Log in

My last viewed items