BankGiro Loterij schenkt 1 miljoen aan het Centraal Museum

Illustratie Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2015
Illustratie Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2015

Op het Goed Geld Gala van dinsdag 11 februari maakte de BankGiro Loterij bekend dat het Centraal Museum bovenop de jaarlijkse bijdrage van € 300.000 een bedrag van € 700.000 ontvangt. Dankzij deze gift van de BankGiro Loterij kan het dick bruna huis een volledige makeover krijgen. Een gloednieuw huis voor nijntje - een mooier cadeau voor nijntjes 60ste verjaardag kon het museum zich niet wensen!

Tentoonstelling: 60 jaar nijntje

Het Centraal Museum mag zich sinds 2007 tot de beneficiënten van de BankGiro Loterij rekenen. Jaarlijks ontvangt het museum een gulle bijdrage, die in 2013 is verhoogd naar maar liefst 300.000 euro. Met dit bedrag kan het Centraal Museum prachtige aankopen doen en bijzondere projecten realiseren, bijvoorbeeld de tentoonstelling 60 jaar nijntje. Op nijntjes verjaardag – 21 juni 2015 – opent de tentoonstelling in het Centraal Museum. 

Verbouwing dick bruna huis

Vanaf nijntjes verjaardag sluit het dick bruna huis tijdelijk zijn deuren en start de verbouwing. De heropening (eind 2015) zal groots gevierd worden met een spectaculaire housewarming.

Sinds het dick bruna huis in 2006 is geopend, is het niet wezenlijk veranderd. Met de verbouwing wordt het huis in al zijn facetten opnieuw bekeken: van algemene indeling tot specifieke inrichting, van meerjarig tentoonstellingsprogramma tot specifieke activiteiten. Het nieuwe huis wordt nóg meer een interactief doe-museum voor jonge kinderen en hun familieleden. Ook wordt het huis significant verruimd, waardoor er meer ruimte is voor tentoonstellingen en activiteiten. “Je kunt niet vroeg genoeg in aanraking komen met kunst, het geeft een voorsprong op school, en in je leven. In het nieuwe huis voor nijntje, het wereldberoemde iconische ontwerp van kunstenaar Dick Bruna, zorgt de BankGiro Loterij ervoor dat het werkelijkheid wordt.” Aldus Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum.

De vernieuwingen in het dick bruna huis staan niet op zichzelf. "Het nieuwe huis van nijntje is in deze vorm alleen mogelijk in samenhang met het totale herinrichtingsproject van het museum", vertelt zakelijk directeur Marco Grob. Bijzonder is ook dat het atelier van Dick Bruna een plaats krijgt in het hoofdgebouw van het Centraal Museum. 
Met deze gift van de BankGiro Loterij kan het Centraal Museum een grote stap zetten in zijn meerjarenambitie om met een nationaal en internationaal aantrekkelijk programma een breed publiek te bedienen. 

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. 

Speel ook mee met de BankGiro Loterij en draag bij aan cultuur.

Fotocredits Roy Beusker Fotografie
Fotocredits Roy Beusker Fotografie

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten