Verslag Fashion Edit-a-thon

Edit-a-thon in het Centraal Museum
Edit-a-thon in het Centraal Museum

Foto: Sebastiaan Terburg

Gisteren verzamelden 40 modespecialisten zich in het Centraal Museum voor een Fashion Edit-a-thon. Een edit-a-thon is een evenement waarbij experts rond een specifiek thema samenkomen met vrijwilligers van Wikipedia om artikelen toe te voegen aan de online encyclopedie, of bestaande stukken te verbeteren.

De edit-a-thon in Centraal Museum Utrecht trok een overweldigende opkomst van conservatoren, journalisten, studenten, bloggers en andere vrijwilligers die gezamenlijk de hele dag nieuwe artikelen hebben geschreven of hebben verbeterd op Wikipedia. Een overzicht van de nieuwe artikelen staat hier.

De edit-a-thon was de tweede in een rij van dit soort evenementen, die onderdeel zijn van het Europese project Europeana Fashion. Dit project zal mode-en kostuumcollecties samenbrengen van 19 publieke en privé-instellingen, op het portaal www.europeanafashion.eu. De deelnemende instituten in Nederland, Centraal Museum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, organiseerden deze edit-a-thon, in samenwerking met ModeMuze en Wikimedia. 

Europeana Fashion stelt zich als doel het Europees mode-erfgoed op grote schaal te ontsluiten voor het publiek. Door samen met lokale afdelingen van Wikimedia de edit-a-thons te organiseren, wil Europeana Fashion mode-erfgoed verder contextualiseren en het publiek actief laten meewerken. Wikipedia is een belangrijke bron van informatie (het is ‘s werelds 5e meeste gebruikte website), waarop onmisbare informatie over mode nog ontbreekt.

foto: Sebastiaan ter Burg
foto: Sebastiaan ter Burg

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten