Centraal Museum koopt verloren gewaande rietveldstoel

Gerrit Th. Rietveld, Voorstudie Lage stoel, ca. 1946-1950/52
Gerrit Th. Rietveld, Voorstudie Lage stoel, ca. 1946-1950/52

Het Centraal Museum kocht gisteren op een veiling van Sotheby’s in New York een stoel van Gerrit Rietveld. Het gaat om een prototype van de zogeheten lage stoel die Rietveld omstreeks 1950 ontwierp. Voor de ontdekking werd gedacht dat deze rode stoel verloren was gegaan. Alleen de ontwerptekeningen van de stoel,  in het Rietveld Archief in het Centraal Museum Utrecht en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waren bekend.

De stoel is afkomstig uit particulier bezit van de eerste eigenaar. .
‘Het is geweldig dat dit unieke stuk nog blijkt te bestaan en dat we het mogen toevoegen aan de collectie van het Centraal Museum’ zegt directeur Edwin Jacobs.

Unieke stoel

Dit prototype van de Deense stoel is uniek. Het is enig in zijn soort en vormt een essentiële schakel in het ontwerpproces van Rietvelds Deense stoel. Met dit ontwerp probeerde Rietveld niet alleen een nieuwe werkwijze uit (het toepassen van gebogen houten delen), maar experimenteerde hij ook met prefab stalen profielen en verwerkte zo de invloed van de LCW chair (Lounge Chair Wood) uit 1945 van de Amerikaanse topdesigners Charles en Ray Eames die hij alert en als een van de eersten in Nederland opmerkte en als belangrijk herkende.

Vanwege de presentatie van de Deense stoel op een tentoonstelling in 1952 in Denemarken wordt deze stoel van Rietveld sindsdien wel de Deense stoel genoemd.

Grootste Rietveldcollectie ter wereld

Behalve de twee verschillend uitgevoerde modellen van de Deense stoel bezit het Centraal Museum ook schetsen en tekeningen van dit model en historische foto's van gerealiseerde modellen. Zowel deze meubels als documentatie maken deel uit van de grootste verzamelingen van Rietvelds kunst en archief die samen met het beheer van het Rietveld Schröderhuis, tot de belangrijkste speerpunten van het Centraal Museum Utrecht behoren.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door:

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten