Kunst in Therapie nu ook verschenen als boek

Performance Emmeline de Mooij
Performance Emmeline de Mooij

‘Musea maken hun collecties tegenwoordig op allerlei verrassende manieren toegankelijk voor het publiek. Het Centraal Museum in Utrecht onderwerpt kunstwerken aan een therapeutische sessie.’
- de Volkskrant, Anna van Leeuwen

Vorig jaar – tussen 20 december 2015 t/m 14 februari 2016 – vond een reeks bijzondere performances plaats door kunstenaar Emmeline de Mooij (Delft, 1978). In Kunst in Therapie gingen vijf kunstwerken uit de collectie van het Centraal Museum eenmalig in therapie. Om dit bijzondere werk van De Mooij te behouden is een tweetalige publicatie verschenen en een filmreeks, die De Mooij van alle sessies maakte. 

Kunst in Therapie

Middels gesprekken tussen de kunstwerken en therapeuten benaderde De Mooij de kunstwerken als verschillende facetten van de menselijke psyche waarin diverse psychische klachten, zoals fobische klachten, lichte depressies of angst voor de dood, tot uiting kwamen. Met de performances werden persoonlijke verhalen geschapen die met de kwetsbaarheid van uit het leven gegrepen, persoonlijke onderwerpen een pleidooi voor broosheid zijn.

Publicatie

In de publicatie Kunst in Therapie zijn de vijf performances volledig uitgeschreven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Ook bevat het boek essays van Edwin Jacobs, voormalig artistiek directeur van het Centraal Museum, en Felipe Meres, kunstenaar en schrijver uit Brazilië en werkzaam in het grensgebied van kunst en therapie. De publicatie is onder andere te koop in de museumwinkel van het Centraal Museum. 
Kunst in Therapie/Art in Therapy, prijs: €20,-. Nederlands en Engels. ISBN 978-90-5983-033-2.

Boek Kunst in Therapie - Emmeline de Mooij
Boek Kunst in Therapie - Emmeline de Mooij

Videoreeks

Van alle therapeutische sessies zijn films gecompileerd. Hieronder kunt u de compilatie bekijken van de eerste sessie van Kunst in Therapie. Alle vijf de films zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van het Centraal Museum.  

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten