BLOG 3: Kunstenaar David Bade aan het woord

De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl! eindigt in een Werkplaats. Kunstenaar David Bade gaat vanaf 4 maart tot en met 11 juni met bezoekers klussen aan een nieuw Rietveld Schröderhuis. Zo groeit er langzaam in de Werkplaats een uit zijn voegen barstende versie van het Rietveld Schröderhuis, een nieuw kunstwerk dat deel wordt van de collectie van het Centraal Museum. David Bade schrijft gedurende deze periode regelmatig blogs over de ontwikkeling van het participatiekunstwerk.

De Liefdesklus, foto David Bade
De Liefdesklus, foto David Bade

David Bade aan het woord

Meer dan een maand onderweg met De Liefdesklus in het Centraal Museum en we zijn in spannend vaarwater beland. Het beeld, de hele installatie en constellatie is druk, vol en deels uit balans. De basis is het op schaal 1:2,5 gemaakte model van het Rietveld-Schröderhuis. Deze stevige constructie houdt het beeld en de drukke toevoegingen onder controle. Maar eigenlijk is het uit balans geraken, het jezelf in de nesten werken in veel gevallen, een belangrijke fase bij het ontstaan van een goed beeld. In mijn geval althans. Ook de zeer snelle directe tekeningen, of geslaagde snelle schilderijen en beelden hebben doorgaans een langere aanloop, dan men bij het zien van het beeld veronderstelt. Dit kan bijvoorbeeld in langdurige mentale processen gebeuren of door diverse eerder gestrande pogingen. Plotsklaps is het juiste beeld daar waar vorm en inhoud de perfecte beweging dansen.

In dat stadium zijn we nu nog lang niet. Maar de bezieling en begeestering van het materiaal is welzeker manifest. Dat wordt bereikt door zovele handen en (positieve) energie van het team aan medewerkers en de input en participatie van de bezoekers. De meeste mensen kunnen zich direct identificeren met de vraag over zijn/haar Liefdesklus en zo is er doorlopend interactie en zijn er veel bijdragen.

Een zekere meneer Bakker –die vroeger ook voor het Centraal museum had gewerkt - was geweest en weer teruggekeerd. Hij bevestigde een ‘klus’ en reactie op Rietveld aan het beeld. Dit zijn natuurlijk de krenten in de pap, maar dagelijks vinden er prachtige ontmoetingen plaats.

 

Terwijl ik dit schrijf hebben we twee dagen van zeer intensieve sessies met zo’n 480 MBO-studenten, die door de tentoonstelling gaan en ook circa 20 minuten de werkplaats De Liefdesklus aandoen. Echt praktisch werken is lastig met zo weinig tijd. Bovendien wil ik ze ook de inhoud van het werk, de aanpak/benadering en mijn generale én specifieke visie op het belang van kunst en creativiteit meegeven. Toch hebben heel wat handen met een beeldhouw kloppertje en beitels lijnen getrokken en de constructie meer reliëf gegeven.

Meer informatie over de tentoonstelling: Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl!

De Liefdesklus, foto David Bade
De Liefdesklus, foto David Bade

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten