Antonis Pittas boekpresentatie
jaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
EVENEMENT IS AFGELOPEN
jaune, geel, gelb, yellow. Monochrome
Op zaterdag 12 maart vieren we de nieuwe publicatie jaune, geel, gelb, yellow. Monochrome van kunstenaar Antonis Pittas. Tijdens dit speciale evenement zal Pittas over zijn project vertellen, samen met enkele auteurs die voorlezen uit hun werk.
Antonis Pittas onderzoekt de beeldtaal en de erfenis van het modernisme en de daarin besloten belofte voor een betere, meer egalitaire en democratische wereld voor iedereen. Die drang naar totale vernieuwing droeg echter ook bij aan totale vernietiging. Aanleiding voor de publicatie was Pittas’ artist in residence in het Van Doesburghuis, de studiowoning van Theo van Doesburg, net buiten Parijs in 2019. Pittas' residentie viel samen met de wijdverbreide protesten van de "gele hesjes" in Frankrijk. Hoewel de gele hesjes de demonstraties een visuele eenheid verschaften, waren de motivaties van de demonstranten heel uiteenlopend. Pittas verplaatste zich van de urgentie van de protesten buiten op straat naar de historische context en de privésfeer van het Van Doesburghuis. Het bracht hem ertoe de erfenis van het modernisme te onderzoeken door een politieke lens, met als resultaat een solotentoonstelling in het Centraal Museum (die tot 6 februari te zien was) en een autonome publicatie, uitgegeven door Jap Sam Books.
De publicatie reflecteert op het falen, de ineenstorting en de historisering van de modernistische idealen van Theo van Doesburg, tegen de huidige politieke achtergrond van massaprotest. Het wordt gekenmerkt door reflecterende gele folie, een materiaal dat doorgaans wordt gebruikt voor verkeersbarrières en verkeersborden. Het roept associaties op met gevaar, zichtbaarheid, waarschuwing, bescherming, toxiciteit, veiligheid en controle. De titel jaune, geel, gelb, yellow is ontleend aan Van Doesburgs dadaïstische tijdschrift Mécano, dat 100 jaar geleden verscheen.
De publicatie brengt schrijvers uit verschillende vakgebieden samen: uit de kunstgeschiedenis, architectuur, filosofie, antropologie, sociologie en poëzie, die bij elkaar gebracht een onderlinge verbondenheid tonen van netwerk en discours, over tijdsperiodes heen. Het boek bevat tekstbijdragen van Maria Barnas, I.K. Bonset, Laurie Cluitmans, Johan F. Hartle, Dirk van den Heuvel, Bram Ieven, Bruno Latour, Thalia Ostendorf, Bart Rutten en Doris Wintgens.
De publicatie is te koop via de website van Jap Sam Books.
Let op: de voertaal van dit evenement is Engels.
To read this page in English, please click on 'English' on the right corner of this page.
PRAKTISCHE INFORMATIE | |
Datum | 12 maart 14:00 - 16:30 |
Prijs | Gratis |
Locatie | Tuinzaal |
Overig | Een ticket reserveren is noodzakelijk en kan via deze link. Let op: de voertaal van dit evenement is Engels. |