MOḌA FEST: DOE
Op zondag 19 januari staat MOḌA Fest in het teken van doen: een dag vol ontmoeting, creativiteit en verbinding.
Op zondag 19 januari staat MOḌA Fest in het teken van doen: een dag vol ontmoeting, creativiteit en verbinding.
EVENEMENT IS AFGELOPEN
De tentoonstelling MOḌA- Moroccan Fashion Statements komt nog meer tot leven tijdens MOḌA Fest: Doe.
Op drie zondagen maak je in een bruisend dagprogramma op verschillende manieren kennis met modeverhalen die nauw verbonden zijn met Marokko, maken en mode. Wees welkom!
Op zondag 19 januari staat MOḌA Fest in het teken van doen: een dag vol ontmoeting, creativiteit en verbinding. We nodigen je uit om samen met andere bezoekers deel te nemen aan verschillende kunsten en ambachten, van rap van OTAT tot tuften. Laat je inspireren door makers die vertellen hoe zij door te doen hun eigen achtergrond beter hebben leren begrijpen en hoe zij daar inspiratie uit halen. Tijdens MOḌA Fest brengen mode, ambacht en verhalen mensen dichter bij elkaar.
Je kunt gratis deelnemen aan alle onderdelen van MOḌA Fest met een geldig toegangsbewijs tot het museum. Je hoeft je niet aan te melden voor specifieke programma-onderdelen.
In deze documentaire wordt Moulay Ismail Ouazzani gevolgd, één van de laatste goudbrokaat wevers van Fez (en van de wereld). We leren meer over de complexe techniek die wordt gebruikt, waarbij twee wevers tegelijk werken. Ismail vertelt over zijn achtergrond en vakmanschap en we zien een patroon ontstaan op het weefgetouw. Een patroon dat ook terug te zien is in MOḌA, bij het ontwerp van Said Mahrouf.
Gold Brocade Weaving is een film van Wendy van Wilgenburg en Arne Verbrugh gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum.
Inspiratie voor de workshop Familiefoto borduren is het kunstwerk van Meriem Yin (Marrakesh, 1980), te zien in de tentoonstelling MOḌA. Yin fotografeert het dagelijks leven in Marrakesh van mensen in hun huizen of het straatleven rond haar geboortegrond. Ze gebruikt haar foto’s als een canvas: met kleurrijke garens borduurt ze lijnen, stippen, en andere kleine details over de beelden, om een gevoel van positieve energie en levendigheid over te brengen.
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met jouw eigen familiefoto als een canvas voor het borduren. De mooiste ervaring heb je als je hiervoor een eigen familiefoto gebruikt! Ervaring met borduren is niet nodig. Tijdens de workshop kun je een aantal (basis)steken oefenen, voordat je deze op je foto gaat toepassen.
De Majmaa is een synthesizer, ontworpen door Dina Lebbar, geïnspireerd op waarden uit de Marokkaanse cultuur; gastvrijheid, warmte en delen. Het instrument, genaamd ‘Majmaa’ (مَجْمَع), is afgeleid van het Arabische werkwoord "jamaâa" (جَمَعَ), wat ‘samenkomen’ betekent. Het instrument viert de muziek en het ambacht van haar thuisland, Marokko. Dina is zelf aanwezig en begeleidt bezoekers om dit bijzondere instrument te bespelen.
Heb je wel eens gehoord van tuften? En heb je het al eens geprobeerd? Rosa de Rijk begeleid je om dit te ervaren. Tuften is een ambacht waarbij je een tapijt maakt door garen in een stof te steken. Je kunt het vergelijken met het zetten van een tatoeage, maar dan op stof met dik garen en een tufting gun, een speciaal apparaat dat gebruikt wordt.
Het is een creatieve en leuke manier om je eigen ontwerpen om te zetten in een zacht en kleurrijk kunstwerk. Op het doek zijn tekeningen van ontwerper Samira Charroud verwerkt. Haar werk is onderdeel van de tentoonstelling MOḌA.
In deze inloopworkshop onder leiding van Nadia el Barnoussi ga je zelf aan de slag te gaan met textieltechnieken zoals weven, handborduren en het maken van prints. Als Amazigh verhalenverteller gebruikt zij textiel en mode om haar cultuur en verhalen tot leven te brengen. Ontdek hoe textiel niet alleen materiaal is, maar ook een drager van verhalen en inspiratie.
Barakah - de spirituele aanwezigheid van een gezegende kracht.
Door herhaling, herinneringen en handarbeid draag je bij aan iets wat je achterlaat. Er staat klei klaar voor iedereen die zich aangesproken voelt om iets achter te laten met een intentie tot handelen. Wat doe jij hier en wat laat je achter? Ik neem je mee naar een stukje van jezelf, dat kan een emotie of verhaal zijn. Door samen een tafelmoment te delen behouden we de herinnering van een stukje gedeelde wijsheid.
Abderrahmane Trabsini ontwierp de nieuwe tenues van het Marokkaans voetbalelftal, in samenwerking met Puma. Een mijlpaal, want nog nooit eerder heeft een ontwerper met Marokkaanse roots deze tenues ontworpen.
Hij vertelt over het design, het verhaal en de betekenis erachter. Voetbaljerseys zijn inmiddels mode-items voor jong en oud, vrouw en man en iedereen daar tussenin. Ze staan voor cultuur, trots en saamhorigheid.
In 2022 speelde het Marokkaanse elftal een campagne die veel meer betekende dan een aantal gewonnen voetbalwedstrijden. Deze prestatie brak muren af, verlegde grenzen en gaf een hernieuwd gevoel van eigenwaarde en trots. Het nieuwe design van het jersey van het elftal en de campagnevideo die Abderrahmane daarbij maakte zetten dat voort. De onderliggende boodschap is: je roots blijven je altijd vormen, waar je ook bent of opgroeit.
Abderrahmane Trabsini is mede-oprichter en ontwerper van het merk Daily Paper en oprichter van Captain’s Zen Garden. Samen met Zineb Seghrouchni, co-curator van de tentoonstelling MOḌA en oprichter van DAR Cultural Agency, gaat hij in gesprek over de betekenis van dit voetbalshirt en nog veel meer.
Het is ongebruikelijk dat musea nieuwe werken toevoegen tijdens een tentoonstelling. Maar speciaal voor een wel heel bijzondere recente gebeurtenis maken de curatoren hier graag een uitzondering op. Tijdens deze MOḌA FEST onthullen we met elkaar tijdens een feestelijk moment dat een nieuw mode-ontwerp toegevoegd wordt aan de tentoonstelling MOḌA en vertellen de curatoren waarom.
OTAT, een opkomende rapsensatie uit Salé,Marokko, is momenteel gevestigd in Amsterdam. Hij kreeg aanzienlijke erkenning als finalist op Jamshow, een Marokkaanse rapwedstrijd. OTAT vertegenwoordigt de stem van de Marokkaandiaspora en is een van de meest prominente gezichten van de nieuwe generatie rapartiesten. Zijn muziek valt op door de unieke mix van traditionele Marokkaanse rapelementen en hedendaagse beats. Zijn optredens op Jamshow toonde zijn uitzonderlijke talent en versterkte zijn status als sleutelfiguur in de hedendaagse rapscene. OTAT geeft een live-performance in de tentoonstelling tijdens MOḌA FEST
Radio Atay is een live gesprek waarin samen met Atay Atelier host Saber Benjah de verhalen van MOḌA worden opgehaald en gedeeld.
De tentoonstelling toont familiefoto’s van Utrechters met een Marokkaanse achtergrond, die veel fashion designers inspireren. Deze foto's onthullen de rijke heritage van deze community en brengen intieme verhalen naar boven.
Te gast zijn:
- Abid Tounssi, oprichter van kledingmerk Mastoor;
- Khadjia Maros van YUMNA, het Utrechts communityplatform en agentschap dat onderzoek doet naar communities en samen met hen programma maakt;
- Halima Boudakhana. Halima groeide op tussen de stoffen waar haar vader in handelde. Als gezin zochten ze in Fez en Marrakech naar unieke stoffen en hielpen ze op Koninginnedag mee in een grote marktkraam.
De Majmaa is een synthesizer, ontworpen door Dina Lebbar, geïnspireerd op waarden uit de Marokkaanse cultuur; gastvrijheid, warmte en delen. Het instrument, genaamd ‘Majmaa’ (مَجْمَع), is afgeleid van het Arabische werkwoord "jamaâa" (جَمَعَ), wat ‘samenkomen’ betekent. Het instrument viert de muziek en het ambacht van haar thuisland, Marokko. Dina is zelf aanwezig en begeleidt bezoekers om dit bijzondere instrument te bespelen.
MOḌA Fest wordt feestelijk afgesloten in Café Centraal. Er is gelegenheid om met sprekers, deelnemers, curatoren en elkaar te praten met thee en zoetigheden. De Ambassade van het Koninkrijk Marokko in Nederland, DAR Cultural Agency en Centraal Museum heten je van harte welkom.
MOḌA Fest: Droom, 27 oktober 2024
MOḌA Fest: Durf, 16 februari 2025
MOḌA Fest is onderdeel van het verbindingsprogramma bij de tentoonstelling is ontwikkeld door het Centraal Museum in samenwerking met DAR Cultural Agency.
Je kan er niet omheen: hedendaagse makers met Marokkaanse roots zetten de toon. Deze tentoonstelling is net zo veelzijdig en gelaagd als de creaties van ruim 50 makers. In MOḌA raakt mode kunst en andersom. Het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van internationaal erkende makers tot lokale talenten uit Utrecht komen hier samen. Hun krachtige en energieke creaties dagen je uit in je kijken en denken. Het zijn zowel expliciete als subtiele fashion statements. De tentoonstelling is een kennismaking met de immense veelzijdigheid van Marokkaanse modes, zonder compleet te willen zijn.
De tentoonstelling MOḌA – Moroccan Fashion Statements is in co-creatie gemaakt door Zineb Seghrouchni, oprichter van DAR Cultural Agency, en Ninke Bloemberg, conservator Mode bij het Centraal Museum.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
MOḌA - Moroccan Fashion Statements, 2024 © Centraal Museum Utrecht / DAR Cultural Agency / Sharon Jane D, bewerkt door LMNOP