Textile Craft Workshops

Textile Craft Workshops

Kom (hand)werken in zes verschillende workshops over textiele werkvormen die zijn verbonden met verzet en sociaal activisme.

EVENEMENT IS AFGELOPEN

Kom (hand)werken in zes verschillende workshops over textiele werkvormen die zijn verbonden met verzet en sociaal activisme.

Collectief Crafting Resistance nodigt je uit voor een programma waarin de rol van textielambachten aan bod komt als middel om een gemeenschap op te bouwen aan maar ook als vorm van verzet. Je bent welkom om te komen (hand)werken in zes verschillende workshops over textiele werkvormen die zijn verbonden met verzet en sociaal activisme – van Palestijns tatreez-borduurwerk en Chileens arpilleras-patchwork tot reparerend verstelwerk. De voertaal is Engels.

praktische informatie

 

Datum

3 juli

13 juli

27 juli

3 augustus

10 augustus

31 augustus

5 september

Tijd

11.15 - 14.15

Locatie

Centraal Museum

Prijs

Gratis op vertoon van een museumticket

Meld je aan via deze link

Voertaal

Engels

3 juli: Patchmaking met Crafting with Textiles De Voorkamer
Crafting with Textiles is een wekelijkse textielgroep die wordt gecoördineerd door Olivia Blanca en andere leden van de gemeenschap van De Voorkamer Community Center. Elke donderdag komt de groep samen in De Voorkamer in Lombok om te knutselen en verhalen te delen, met de focus op een andere textieltechniek. Je bent welkom om je op donderdag bij deze groep aan te sluiten.

Deze workshop vindt plaats tijdens Centraal Laat. Sluit aan en leer meer over reparatietechnieken. In een tijd van fast fashion kan het leren repareren van je eigen kleding een daad van verzet zijn.

13 juli: Tatreez met Fatima
Fatima Abbadi, freelance fotograaf, borduurster, borduurleraar, verzamelaar en onderzoeker van traditionele kleding uit de Levant, groeide op in Abu Dhabi en Jordanië. In 1997 verhuisde ze voor haar studie naar Italië, waar ze tot 2019 verbleef voordat ze met haar gezin naar Nederland kwam. Vrouwen en interculturele dialoog vormen een rode draad in haar projecten, waarbij ze fotografie en borduurworkshops inzet om interculturele bruggen van begrip en wederzijds respect te creëren. Haar belangrijkste projecten omvatten onder andere: Women’s Images Revisited, A Study of the Orientalist Phenomenon, en Tatreez: Palestijns Borduurwerk.

Een klein stukje geborduurde stof kan talloze verhalen vertellen. Elke steek onthult de verborgen verhalen van vrouwen over strijd en veerkracht, persoonlijke ervaringen, politieke statements en historische gebeurtenissen. Dit ambacht wordt al generaties lang van moeder op dochter doorgegeven en draagt deze verhalen met zich mee. In de afgelopen decennia heeft deze praktijk hernieuwde betekenis gekregen voor Palestijnen, als symbool van hun identiteit in ballingschap en hun verbinding met het bezette thuisland. Het behouden van hun identiteit betekent het in stand houden van traditionele cultuur en erfgoed, het versterken van de band van vrouwen met hun land van oorsprong, en het bevorderen van gemeenschapsvorming en vrouwenemancipatie. In deze workshop leer je je eigen tatreez-patroon borduren.

27 juli: Weaving her: water enchantments and rememberings from the collection
Mónica en Javiera zijn twee leden van het textielcollectief Warmi Küyen, dat bestaat uit drie Latijns-Amerikaanse vrouwelijke kunstenaars en cultuurmanagers, gevestigd in Amsterdam. Mónica heeft een bachelor in Public Management en is politicoloog, cultuurmanager en textielambachtsvrouw. Haar specialiteit is borduurwerk en textielrecycling, vooral via arpilleras (jute in het Spaans). Sinds 2020 organiseert ze samen met andere collectieven en organisaties in Nederland workshops en bijeenkomsten om deze kennis te delen. Javiera heeft een bachelor in beeldende kunst en is textielkunstenaar. Ze geeft textielkunstworkshops en borduurt beelden en thema's geïnspireerd door de flora en fauna van Zuid-Amerika, de astronomie en de kosmologie van inheemse volkeren.

In deze textielworkshop reflecteren we gezamenlijk op de betekenis van textielambacht, de relatie tussen kunst en ambacht, en de historische band van de arpillera met de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Arpillera is een kleurrijke collage van jute en katoenen restjes die in de jaren ‘70 door Chileense vrouwen werd gebruikt om het trauma van de Chileense dictatuur te verwerken en te weerstaan. Je leert de compositie en basissteken zodat je je eigen textielstukken (bladwijzers) kunt maken, geïnspireerd op de Arpillera-techniek.

De workshop nodigt je uit om persoonlijke en collectieve ervaringen en kennis te herwaarderen en je creativiteit te ontwaken. Aan het einde van de cursus kun je je eigen bladwijzer mee naar huis nemen. Je hoeft geen experts te zijn in textielkunst of borduurwerk; zolang je maar maar bereid te te leren en geïnspireerd te raken door deze krachtige textieltechniek. De workshop wordt in het Engels gegeven, de begeleiders spreken ook Nederlands en Spaans.

3 augustus: Mending met Emma
Emma Fukuwatari Huffman is een ontwerper, reparateur en onderzoeker met een sterke drang om de steeds snellere consumptie van materialen en producten te vertragen. Ze ontwerpt en geeft workshops om mensen te inspireren hun denkwijze te veranderen en hen de vaardigheden te leren om zelf te leren repareren.

Elke reparatie is uniek, omdat geen enkele scheur, rip of vlek hetzelfde is. Breng een kledingsutk mee dat je wilt repareren naar de workshop. We beginnen dan met het nauwkeurig observeren ervan. Vervolgens bedenken we hoe het gerepareerd kan worden. Willen we de volledige functionaliteit herstellen? Omarmen we de schade? Hoe wil je dat het eruitziet na de reparatie? Hoe wil je dat het aanvoelt op je huid? Welke kleuren wil je toevoegen? Tijdens de workshop deelt Emma technieken en voorbeelden delen om je reparatieproject te inspireren.

Maak je geen zorgen als je nog nooit een naald hebt vastgehouden! Je hoeft alleen een item mee te nemen dat gerepareerd moet worden; er zijn naalden, stof en garen beschikbaar.

In een tijd waarin het zo gemakkelijk en goedkoop is om splinternieuwe kleding te kopen, is het repareren van kleding een vorm van rebellie tegen het giftige modesysteem. Het trots dragen van je zichtbaar gerepareerde kleding kan ook een verklaring zijn dat je je kleding uit de vuilnisbak hebt gehouden. Doe mee met de workshop om de boodschap te naaien die jij met de wereld wilt delen!

10 augustus: Bloemenborduurwerk met Florence
Florence is opgegroeid in Frankrijk in een gezin waar iedereen hield van dingen maken en recyclen. Het liefst werkt ze met eenvoudige materialen. Wat haar het meest fascineert in het creatieve proces, is de transformatie van eenvoudige, alledaagse dingen tot een uniek stuk. Nieuwe technieken ontdekken vindt ze altijd spannend, en ze delen is net zo leuk!

Tijdens deze workshop hoopt Florence je te inspireren met paardenbloemen! We kijken naar de levenscyclus van deze plant: van bloem tot pluizenbol. Met heel eenvoudige steken schets je vervolgens met naald en borduurwol paardenbloemen op doek. Ervaring is niet nodig; we werken stap voor stap. Aan het einde van de les mag je je geborduurde paardenbloemen mee naar huis nemen of voegen we ze samen tot een heel veld.

31 augustus: Borduurwerk op foto’s met Luz
Luz komt uit Peru en migreerde voor het eerst naar een ander land in 2007. Sindsdien is het een moeilijke weg geweest, zoals voor veel migranten. Ze leerde Engels om mode- en kunstontwerp te kunnen studeren in Liverpool, VK. Ook studeerde ze aan de Modeacademie van Amsterdam. Drie jaar geleden ontdekte ze het handmatig schilderen op zijde en is sindsdien zeer gedreven om deze vaardigheid te verbeteren. In 2021 richtte ze haar merk Belmen Designs op, waar ze haar zijden sjaalschilderingen, illustraties, fotografie en borduurwerk tentoonstelt. Later, samen met twee andere getalenteerde vrouwen, startte ze het textielcollectief Warmi Küyen, geïnspireerd door haar cultuur als textielkunstenaar en als uiting van haar ideologieën.

Deze fotoborduurworkshop richt zich op zelfexpressie door de lens van migratie en immigratie. Iedereen migreert om verschillende redenen naar een ander land. Sommigen zoeken een kans op een nieuw leven met grote verwachtingen, anderen willen ontsnappen, hun families helpen of hun dromen waarmaken. Wat de reden ook is, migratie is nooit gemakkelijk. Aanpassing is de sleutel, maar met de tijd kunnen opgekropte emoties en verlies van identiteit ontstaan. Als we niet leren hoe we onszelf kunnen uiten, kan dit leiden tot een langdurige stilte. Het uiten van deze gevoelens door middel van kunst of schrijven kan een prachtige manier zijn om onszelf te uiten.

In deze workshop bespreken we onze ervaringen in het buitenland en hoe we deze kunnen uitdrukken in een foto of een illustratieborduurwerk. Je leert verschillende steken die je helpen een origineel ontwerp te maken op je foto of illustratie. Je kiest een foto uit de verschillende geselecteerde foto's voor deze workshop, of je maakt je eigen illustratie om te borduren als je dat liever doet. Uiteindelijk creëer je een mooi ontwerp dat je in de workshop kunt voltooien of thuis kunt afmaken.

5 september: Quilten met Isa
Isa Gaastra (1996) is sociaal textiel kunstenaar en juf. Met gerecycled textiel, grappige maar kritische teksten en felle kleuren brengt ze mensen samen door te maken, delen en verbinden.

Een quilt is een doorgestikte lappendeken, die bestaat uit drie lagen; de top (vaak een patchwork), de batting en de backing. Omdat het doorstikken van de deken vroeger een grote klus was zonder naaimachine, werd de betrokken gemeenschap bij elkaar geroepen om alles af te maken. In Amerika noemde men dit een quilting bee. Er werd gekookt, gezongen, geroddeld en er werden adviezen uitgewisseld. Ondertussen stak elk paar betrokken handen liefde en aandacht in het stuk textiel, wat vanaf dat moment verweven zat in de vezels van het kleed. Door tegelijk aan hetzelfde kleed te werken komen we letterlijk met elkaar in verbinding. Kom ontdekken wat een quilt kan betekenen, en stop een stukje van jezelf in de deken. De workshop is op vrije inloop tijdens Centraal Laat en toegankelijk voor elk niveau.