Hofdicht op Zijdebalen en Lijkzangen op David van Mollem, Maria van Oosterwyk en Jacob Sydervelt

Hofdicht op Zijdebalen en Lijkzangen op David van Mollem, Maria van Oosterwyk en Jacob Sydervelt

De Amsterdamse zijdefabrikant en -handelaar Jacob van Mollem (1623-1699) richtte in 1681 met behulp van een moderne machine die door waterkracht werd aangedreven een zijderederij op aan de Vecht. Het bedrijf werd na zijn dood in 1699 voortgezet door zijn zoon David (1670-1746), die een groot deel van de opbrengsten van het bedrijf investeerde in de uitbreiding en verfraaiing van de naast de fabriek gelegen buitenplaats Zijdebalen. Deze lusthof, die zijn naam dankte aan de fabriek, groeide uit tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Utrecht.&nbsp; <BR> <P>Zijdebalen lag ten noordwesten van Utrecht, even buiten de Weerdpoort. De diepe tuin die 5,5 hectare besloeg, was volgens geometrische patronen naar Frans en Italiaans model aangelegd en verfraaid met hagen, waterpartijen en paviljoenen. Er waren beelden en vazen te zien, diverse parterres, verschillende soorten vijvers, een Turkse Tent en een schelpen- en een mineralengrot. Toen de tuin in 1740 was voltooid, schreef de dichter Arnold Hoogvliet het meer dan 600 verzen tellende Hofdicht op Zijdebalen.&nbsp;Jacob Cressant was een van de kunstenaars die werd aangetrokken voor de inrichting en stoffering van de tuin. In 1740 modelleerde hij, ter gelegenheid van diens 70ste verjaardag, een terracotta buste van David van Mollem. Zijn mecenas had hem zelf daartoe de opdracht gegeven. </P>

1/4

De Amsterdamse zijdefabrikant en -handelaar Jacob van Mollem (1623-1699) richtte in 1681 met behulp van een moderne machine die door waterkracht werd aangedreven een zijderederij op aan de Vecht. Het bedrijf werd na zijn dood in 1699 voortgezet door zijn zoon David (1670-1746), die een groot deel van de opbrengsten van het bedrijf investeerde in de uitbreiding en verfraaiing van de naast de fabriek gelegen buitenplaats Zijdebalen. Deze lusthof, die zijn naam dankte aan de fabriek, groeide uit tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Utrecht. 

Zijdebalen lag ten noordwesten van Utrecht, even buiten de Weerdpoort. De diepe tuin die 5,5 hectare besloeg, was volgens geometrische patronen naar Frans en Italiaans model aangelegd en verfraaid met hagen, waterpartijen en paviljoenen. Er waren beelden en vazen te zien, diverse parterres, verschillende soorten vijvers, een Turkse Tent en een schelpen- en een mineralengrot. Toen de tuin in 1740 was voltooid, schreef de dichter Arnold Hoogvliet het meer dan 600 verzen tellende Hofdicht op Zijdebalen. Jacob Cressant was een van de kunstenaars die werd aangetrokken voor de inrichting en stoffering van de tuin. In 1740 modelleerde hij, ter gelegenheid van diens 70ste verjaardag, een terracotta buste van David van Mollem. Zijn mecenas had hem zelf daartoe de opdracht gegeven.

Dit object is nu niet in het museum te zien

Titel

Hofdicht op Zijdebalen en Lijkzangen op David van Mollem, Maria van Oosterwyk en Jacob Sydervelt

Vervaardiger

Datering

1740

Materiaal / Techniek

ingekleurde ets; gedrukt; geëtst

Inventarisnummer

23010

Objectnaam

prent, ets, boek

Verwerving

aankoop 1981

Afmetingen

hoogte boek 29.5 cm

breedte boek 23.5 cm

hoogte bladen 28.7 cm

breedte bladen 22.3 cm

Opschriften / merken

  • opschrift op schutblad (met pen): Grootpapier// hierin met de Titelplaat// nog 3 gekleurde prenten op de titelprent (frontispice)

  • signatuur en datering l.o. (geëtst): J. Punt invenit. et sculp. 1740

  • signatuur en datering m.o. op de titelvignette (geëtst): J. Punt inv. et fec. 1737.

  • opschrift op de titelpagina : ZYDEBALEN, HOFDICHT; DOOR ARNOLD HOOGVLIET. TE DELFT BIJ PIETER VAN DER KLOOT, MDCCXL.

  • opschrift in de plaatranden van de prenten van D. Stoopendaal : De SY-BAALEN: het landhuis van den H.r David van Mollem.// Le SY-BAALEN estant la metairie du S.m David van Mollem.// De SY-BAALEN, van binnen over de groote kom naar het Huis te sien.// Le SY-BAALEN par dedans, regardent par dessus Le grand Bassin vers la maison.; / De SY-BAALEN; van binnen, over de kom naar agteren op het Cabinet te sien.// Le SY-BAALEN par dedans regardent par derrière dessus le Bassin, sur le Cabinet.

Geassocieerd onderwerp

nijverheid (Utrecht) (sociaal-economisch)

Geassocieerde periode

Habsburgse tijd en Republiek 1528-1795

Opmerkingen

Lijkzangen door verscheiden auteurs (o.a. Marten Schagen, leraar van de Doopsgezinden in Utrecht) op David van Mollem, overleden 1746, en Jacob van Sydervelt en zijn vrouw Maria van Oosterwyk, overleden in 1750, evenals Van Mollem behorend tot de Doopsgezinde gemeente.

Impressum: Te Delft, by Pieter vander Kloot, 1740; Collatie: ill. ; 4º

Vingerafdruk: 174004 - b1 A le : b2 D3 $all

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.8ED75C8B-38CA-4FCA-8C10-44DA0119F66C

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!