Podcasts

Podcasts

Verhalen in audio over publiekslievelingen en tentoonstellingen.

Podcast: Kunst Centraal

In de podcast Kunst Centraal laten we je kennismaken met werken uit de vaste collectie van het museum en de verhalen en perspectieven eromheen. In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen.

Abonneer je op Kunst Centraal met je favoriete podcastspeler
Apple Podcast
Spotify

Voor wie liever leest dan luistert, is er een transcript gemaakt.

Jurk Qualia Kimono, Iris van Herpen, 2022, inv.nr. 35948

Aflevering 6

Wat is glass organza? En hoe kan het bijna 2000 jaar oude ‘Metamorfosen’ van Ovidius de inspiratiebron van een modecollectie worden? In deze aflevering van Kunst Centraal maak je kennis met Iris van Herpen, die je meeneemt in haar unieke werkwijze. Het Centraal Museum kocht onlangs een nieuw ontwerp van haar aan. De gasten van deze aflevering zijn: lris van Herpen, conservator mode Ninke Bloemberg, Saskia van den Muijsenberg van BiomimicryNL en Jaap Toorenaar, docent klassieke talen.

Rood-blauwe leunstoel, Gerrit Rietveld, inv.nr. 18649

Aflevering 5 | De lattenstoel van Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld en zijn rood-blauwe lattenstoel (ca. 1919) zijn iconisch geworden. Maar zijn Rietveld en zijn stoel wel écht zo bekend? En waarom zouden we de stoel ook wel ‘de eerste moderne stoel ter wereld’ kunnen noemen? Wat is een stoel eigenlijk? Waarom werd Rietveld meubelmaker en hoe maakte hij zichzelf zo radicaal los van de traditie waarin hij werd opgeleid? En in hoeverre heeft Rietveld met deze stoel andere ontwerpers geïnspireerd? Michiel en Joost verkennen deze vragen en nog veel meer samen met conservator Natalie Dubois, kunstenaar en ontwerper Geke Lensink en de bezoekers van Koningsdag in Utrecht.

De Koppelaarster, inv.nr. 10786

Aflevering 4 | De Koppelaarster

Wat is het eerste wat je ziet als je kijkt naar het schilderij ‘De koppelaarster’ van Gerard van Honthorst? En welk verhaal wordt hier verbeeld? Samen met bezoekers van het museum en verschillende gasten nemen Joost en Michiel deze vragen als vertrekpunt voor hun verkenning van dit zeventiende-eeuwse schilderij. Met Liesbeth Helmus, conservator oude kunst, leren we meer over dit werk en de bijzondere schilderstijl van Van Honthorst. Waarom kunnen we hem ook wel een ‘regisseur’ noemen, evenals een ‘caravaggist’? Waar was Van Honthorst goed in en hoe kunnen we dat terugzien in dit schilderij? En als we weten dat dit schilderij over sekskwerk gaat, hoe kijkt hedendaagse sekswerker Moira Mona dan naar ‘De koppelaarster’? Hoe is de beeldvorming rondom sekswerk, wat is de rol van kunst en media hierin en welke overeenkomsten ziet Moira tussen dit zeventiende-eeuws schilderij en haar eigen praktijk? Ten slotte duiken we met luitist Arjan Verhage in het verhaal achter de luit op het schilderij. Met Arjans kennis over luitmuziek in de zeventiende eeuw proberen we antwoord te krijgen op de vraag: welke muziekstuk zou de vrouw op dit schilderij spelen?

Het Utrechtse schip, inv.nr. 6463

Aflevering 3 | Het Utrechtse Schip

In deze aflevering duiken Joost en Michiel in het verhaal van een heel bijzondere schat en icoon van de stad: Het Utrechtse Schip. Waar komt het eeuwenoude schip vandaan en hoe is het in de kelder van het museum terecht gekomen? Wat is het verhaal achter de opmerkelijke geur van het schip, waardoor het ook wel ‘het stinkschip’ wordt genoemd? Kan het verhaal van het schip ons inspiratie brengen voor de toekomst, als we het hebben over duurzaamheid? En wat heeft de Utrechtse bierboot hiermee te maken? Ontdek het in deze podcast, samen met Joost, Michiel, conservator stadsgeschiedenis René de Kam, beveiliger Peter Hendriksen, schipper Alex den Hartog en scholieren Victoria, Jayden, Floor en Sam.

Iris Kensmil, Sojourner Truth, 2018, inv.nr. 34988

Aflevering 2 | Sojourner Truth

Hoe zou Sojourner Truth geklonken hebben? En welke muziek past bij dit portret? In aflevering 2 van Kunst Centraal spreken Zaïre Krieger, Laurie Cluitmans en Iris Kensmil over kunstenaarschap en activisme.

Vincent van Gogh, Sous-bois, 1887, inv.nr. 22123

Aflevering 1 | Vincent van Gogh

Kon Van Gogh kleuren horen? De eerste aflevering van de podcast Kunst Centraal gaat over een schilderij van Vincent Van Gogh. Merle Bergers van Lingua Planta en Bart Rutten van het museum praten over de klank, de geuren en de kleuren van dit bijzondere schilderij.

De podcast Kunst Centraal wordt gemaakt door audiocollectief Horens.

Eerdere podcasts

Podcast: De botanische revolutie (2021)

In deze zesdelige podcast gaat conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans in gesprek met verschillende gasten over de betekenis van de tuin. De thema's van de afleveringen sluiten aan bij de tentoonstelling De botanische revolutie

Podcast: De ommuurde stad (2020) 

In een zestal afleveringen vertellen conservator stadsgeschiedenis René de Kam en oud-NOS verslaggever Jeroen Wielaert over bijzondere, historische plekken in de stad Utrecht en daarbuiten. Gemaakt voor de tentoonstelling De ommuurde stad.

Podcast: Dromen in beton (2019) 

Leer over de geschiedenis van de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Hoog Catharijne door de ogen en oren van conservator design Natalie Dubois, conservator stadsgeschiedenis René de Kam, conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans en artistiek-directeur Bart Rutten. Dromen in beton bestaat uit zes afleveringen, behorend bij de gelijknamige tentoonstelling, gemaakt door de Utrechtse journalist Jeroen Wielaert.

Carel Willink, Radiomeisje, 1925, inv.nr. 27379