Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Het Centraal Museum heeft speciale voorzieningen voor bezoekers met een beperking. Vanzelfsprekend helpen onze medewerkers als dat nodig is.

Het Centraal Museum heeft speciale voorzieningen voor bezoekers met een beperking. Vanzelfsprekend helpen onze medewerkers als dat nodig is.

Toegankelijkheid hoofdgebouw

Het Centraal Museum heeft een speciale route voor rolstoel- en buggygebruikers. Vraag ernaar bij de kassa of download (PDF) de route voor uw bezoek.

De bovenkapel en de entresols van Expo 2 en 3 zijn alleen via trappen bereikbaar. Enkele deuren zijn voor rolstoel- en rollatorgebruikers lastig te openen. Het kan daarom handig zijn een begeleider mee te nemen tijdens uw bezoek.

Op deze pagina vind je meer informatie over de toegankelijkheid van de verhuurlocaties en het museumcafé.

Gratis entree voor begeleider

Bezoekers die het lastig vinden zelfstandig het museum te bezoeken, mogen een begeleider meenemen. Deze begeleider mag gratis naar binnen. Het begeleidersticket is alleen aan de kassa van het Centraal Museum verkrijgbaar. Meld je bij aankomst bij een van de medewerkers in de entreehal. Deze persoon helpt je graag verder.

Roelstoeltoegankelijke toiletten

Er zijn drie rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig in het museum. Deze bevinden zich op niveau -1, te bereiken via de lift bij de museumentree, bij het auditorium/Expo 2 en bij museumcafé Centraal. Het toilet bij museumcafé Centraal is bereikbaar via een lift die zich achter een toegangspoortje tot het museum bevindt, bezoekers die dit toilet nodig hebben kunnen medewerkers van het café vragen om het poortje voor hen te openen

Scootmobielen

Het is mogelijk om met een scootmobiel (niet groter dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog en met een maximale snelheid van 12 à 15 km per uur) het museum te bezoeken. Er kan gevraagd worden naar de vaardigheden in het bedienen van de scootmobiel. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij grote drukte, kan door de beveiliging besloten worden een scootmobiel niet tot het museum toe te laten. In gezamenlijk overleg zullen we kijken of het mogelijk is het museum op een andere wijze of op een ander moment te bezoeken.

Meeneemkrukjes

Er zijn opklapbare, lichtgewicht krukjes te leen voor wie liever niet te lang staat.

Hulphonden

Het museum is toegankelijk voor bezoekers met een hulphond, als deze voorzien is van een tuigje.

Blinden en slechtzienden

De mediaguide (te raadplegen op een smartphone) is geschikt voor screenreaders.

Doven en slechthorenden

Het museum biedt een aantal dagen per jaar rondleidingen aan in Nederlandse Gebarentaal (NGT) voor doven en slechthorenden. De rondleidingen worden gegeven door een dove gids en ondersteund door een stemtolk. Actuele rondleidingen worden aangekondigd in de Agenda, reserveren wordt aanbevolen. Audiofragmenten in de mediaguide zijn daar ook als tekst beschikbaar. Video's worden ondertiteld. Al onze podcastafleveringen zijn voorzien van transcripten. Deze zijn te vinden via onze podcastpagina. Het Centraal Museum werkt samen met Musea in Gebaren, een initiatief van Stichting IN Gebaren. Musea in Gebaren zet zich in voor toegankelijke kunst en cultuur voor doven en slechthorenden. Meer informatie over Musea in Gebaren is hier te vinden. 

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren

Iedere laatste woensdag van de maand is er een Onvergetelijk Centraal rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens de rondleiding bekijken we samen een aantal kunstwerken waarover we met elkaar in gesprek gaan. Het genieten van kunst staat centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen we met elkaar de kunstwerken tot leven. Bekijk de Agenda voor de volgende Onvergetelijk Centraal rondleiding en om plaatsen te reserveren.

Kleurenblindheid

Voor bezoekers met rood-groene kleurenblindheid zijn er speciale Enchroma-brillen beschikbaar. Lees hier meer.

Onzichtbare beperking

Onze medewerkers zijn bekend met het Sunflower Keycord. Dit is een keycord voor mensen met een onzichtbare beperking, zoals autisme, Alzheimer, dementie, PTSS (Posttraumatisch stresssyndroom). De keycords zijn te koop via de Hidden Disabilities Store.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Op het Nicolaaskerkhof, naast het museum, zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Hier is een gehandicaptenkaart voor nodig. Beide parkeerplaatsen beschikken over een aanwezigheidssensor, zodat je via de website of app van On Wheels kunt zien welke plekken er vrij zijn.

Contact

Heb je vragen over je bezoek aan het Centraal Museum? Of wil je bijzonderheden vooraf bespreken met een van onze medewerkers? Neem dan contact op met het Informatiecentrum door te mailen naar [email protected].