Ommuurde Stad

Geschiedenis van een stadsverdediging.

TENTOONSTELLING IS AFGELOPEN

12 sep. 2020 — 17 jan. 2021

Ommuurde Stad

Geschiedenis van een stadsverdediging.

Hoe bescherm je je stad? Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt? De ommuurde stad gaat in op de al duizenden jaren durende zoektocht van de mens naar veiligheid en de rol die stadsmuren daar eeuwenlang in hebben gespeeld.

Naast veel bijzondere schilderijen (waaronder nog nooit eerder vertoonde bruiklenen van Herman Saftleven, Joost Cornelisz. Droochsloot en Salomon van Ruysdael), middeleeuwse miniaturen, tekeningen en oude wapens, zijn er ook speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 3D-reconstructies en animaties te zien.

De bouw, de bezetting, de belegeringen en de rol van de burgers; alles komt aan bod in het bijzondere verhaal over de Utrechtse stadsverdediging, die bestond van 1122 tot omstreeks 1830. Natuurlijk worden de aanpassingen in met name de zestiende eeuw, de sloop in de negentiende eeuw én de huidige betekenis voor de stad niet vergeten.

Vrouwen die muren afbreken

Geïnspireerd door Trijn van Leemput, die in 1577 deed wat veel Utrechters wensten en met de sloop van de gehate dwangburcht Vredenburg begon, worden er in de tentoonstelling portetten en verhalen getoond van tien Utrechtse vrouwen die vandaag de dag - figuurlijk - muren afbreken. Ieder op hun eigen manier.

Beeld Natalja: Centraal Museum Utrecht / © Ilvy Njiokiktjien.

 


De foto’s zijn gemaakt door Zilveren Camera winnares Ilvy Njiokiktjien (Utrecht, 1984).
Na afloop van De ommuurde stad reizen de portretten naar diverse wijken in Utrecht. 

Films in de tentoonstelling

Denker des Vaderlands Daan Roovers, Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer, planoloog Zef Hemel en historicus Beatrice de Graaf, reageren in vier korte films in de tentoonstelling op verschillende thema’s die worden aangesneden en verbinden die met het heden.
Alle video's bekijken? klik hier  

Podcasts

Conservator stadsgeschiedenis René de Kam trok er met oud-NOS verslaggever Jeroen Wielaert op uit om een zestal podcasts te maken over bijzondere, historische plekken in de stad Utrecht en daarbuiten. Zo gaan ze op zoek naar de plek bij Westbroek waar in 1481 een enorme veldslag plaatsvond, waarbij zo'n duizend Utrechters om het leven kwamen. 

centraalmuseum · Podcasts bij de tentoonstelling De ommuurde stad, Centraal Museum

Alle podcasts zijn te beluisteren via Soundcloud en vindt u hier

Privé rondleidingen

Ontdek en onderzoek de tentoonstelling samen met je eigen gezelschap en een ervaren rondleider. Voor informatie, klik hier

Trebuchet in de museumtuin

Testopbouw en schieten van trebuchet

In de museumtuin verrijst een enorme middeleeuwse slingerblijde of ‘trebuchet’. Hiermee slingerden de belegeraars zware stenen en brandende takkenbossen de stad in, om de Utrechters te dwingen tot overgave.
Met deze trebuchet is in 2004 een wereldrecord gebroken: hij schoot een bowlingbal maar liefst 412 meter weg. Een timelapse filmpje van de opbouw en het schieten vindt u hier

Beeld trebuchet: Centraal Museum Utrecht /© Herman de Kuijer

Halt! Wat is het wachtwoord?

Kinderboekenschrijfster Linda Dielemans maakte een speurtocht voor kinderen van 8 t/m 12 jaar waarin ze op zoek gaan naar het juiste wachtwoord van hun stadstoren.
Op vertoon van het juiste wachtwoord is er een leuke actie in het museumcafé.

Boek De ommuurde stad

De bouw van de stadsverdediging was verreweg het grootste middeleeuwse bouwproject in Utrecht. Wat daar allemaal bij kwam kijken, wordt tot in detail beschreven in het boek De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging dat tegelijk met de tentoonstelling is verschenen. 

Boekomslag de ommuurde stad, Rene de Kam

René de Kam
De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging
304 pagina’s.
Verkoopprijs € 24,95 | ISBN 978 90 00 36114 4
Onder andere te koop in de museumwinkel 

Vormgeving tentoonstelling: De Vrijer Van Dongen

Met dank aan