Onderwijspartners

Studenten van de Utrechtse Dansacademie dansen in God Save the Queen
Studenten van de Utrechtse Dansacademie dansen in God Save the Queen

De relatie met het onderwijs staat voor het Centraal Museum hoog in het vaandel. Daarom doen we veel méér dan het aanbieden van kant en klare onderwijspakketten. Op alle schoolniveaus, van primair tot universitair, ontwikkelt het Centraal Museum educatieve programma’s samen met het onderwijs. Bijvoorbeeld met de Agatha Snellenschool (primair onderwijs), X11 vmbo-school voor de grafimedia, HKU, HU, MBO Utrecht, de Utrechtse Dansacademie en de Herman Brood Academie.

Samenwerking biedt verdieping, zowel voor onderwijs als het museum. Educatieve doelen worden voor elk schooltype op maat geformuleerd. Samenwerkingsverbanden met scholen helpen het museum De Werkplaats door te ontwikkelen. Scholen bieden zowel verdieping als verbreding van dit concept, waardoor De Werkplaats voor een steeds grotere doelgroep een kwalitatieve vorm voor buitenschoolse educatie blijkt. Daarom is het Centraal Museum altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingsprojecten met onderwijsinstellingen. Geïnteresseerd? Neem contact op met de afdeling Publiek en Informatie via rondleidingen@centraalmuseum.nl.

Primair onderwijs

In 2013 zijn het Centraal Museum en de om de hoek gelegen Agatha Snellenschool een structurele samenwerking gestart. Gedurende vier jaar wordt een leerlijn voor creatief vermogen ontwikkeld, voor de groepen 1 tot en met 8. De leerlingen leren gedurende die periode het museum van binnen en buiten kennen, waarbij de beleving van de leerling op de eerste plek staat. 


MBO
De Utrechtse Dansacademie en het Centraal Museum combineren dans en beeldende kunst in tentoonstellingsprojecten. Studenten van deze MBO-opleiding maken een eigen choreografie die geïnspireerd is op een kunstwerk. De dans wordt uitgevoerd in de tentoonstellingszaal, met museumbezoekers als publiek. Voorafgaand is er een korte introductie op het kunstwerk en na de dans vertellen de studenten wat hen inspireerde en hoe ze deze inspiratie vertaalden in een dans.


In 2012 maakten de studenten drie choreografieën bij de tentoonstelling God Save the QueenIn 2011, tijdens de tentoonstelling Studio Vertigo - Robbie Cornelissen, dansten studenten voor Little boy pissing at the universe X.

HKU Project
HKU Project

HBO
Met de afdeling Kunst, Media & Technologie van HKU werkt het Centraal Museum sinds enkele jaren samen, onder andere aan het project ‘Inspired by’. Hierbij creëren de studenten vrij werk dat is gebaseerd op een collectiestuk van het Centraal Museum. Het proces dat studenten in hun toekomstige carrière met een opdrachtgever zullen doorlopen, komt binnen dit project aan de orde: van het presenteren van een concept tot het maken van een planning en de uitvoering.

Projectmatig zijn studenten van de HKU regelmatig betrokken bij het museum. Voor het onderzoeksprogramma Museumlab ontwikkelden studenten een crossmediale dienst (2013). Een andere groep studenten onderzocht innovatie en duurzaamheid binnen de tentoonstelling Blue Jeans (2014). Voor studenten Fashion Design schreef het museum bij dezelfde tentoonstelling een landelijk ontwerpwedstrijd uit. De tien beste ontwerpen kregen een plek in de tentoonstelling.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten