Zigzagstoel

Zigzagstoel (1935)

Gerrit Thomas Rietveld. Grenenhout. Schenking 2001.

Tags van gebruikers

Er zijn nog geen tags toegevoegd

i

Toelichting

Rietveld wilde een stoel maken uit één plaat materiaal, die als een lijn in de ruimte zou staan. Rietveld zag het ontwerp zelf als een "constructief grapje". Later werd de stoel gezien als het zuiverste voorbeeld van de synthese tussen vorm, functie en constructie in het oeuvre van Rietveld. Het klassieke model van de zigzagstoel ontstond pas na een aantal experimenten in diverse materialen. Pogingen om het ontwerp uit fiber, stalen buis, multiplex en plaatstaal te maken, mislukten. Uiteindelijk bleek de uitvoering van vier houten Bruijnzeelkastplanken het makkelijkste en het sterkste te zijn. De stoel is eerst door Gerard van de Groenekan in serie vervaardigd, later door Metz & Co. Rietveld ontwierp in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw verschillende variaties op de zigzagstoel. Dit konden kleine toevoegingen zijn, zoals armleggers of ronde gaten in de rugleuning of variaties in formaat en opbouw zijn.

Opmerkingen

Deze stoel is ontworpen door Rietveld voor de familie Hillebrand, waarvoor Rietveld ook een woning ontwierp aan de Van Soutlandelaan te Utrecht.

Details

Inventarisnummer
29311
Soort object
Meubel, stoel, zigzagstoel
Afmetingen
hoogte 75.8 cm, breedte 38.5 cm, diepte 43 cm
Opschriften en merken

Sets

Sets met dit object (1)

  • Rietveld

Maker

Naam
Gerrit Thomas Rietveld
Geboorteplaats
Utrecht
Geboortedatum
1888-06-24
Sterfplaats
Utrecht
Sterfdatum
1964-06-25
Lees meer
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Rietveld

Documentatie

Literatuur (2)

  • The furniture collection Stedelijk Museum Amsterdam : 1850-2000 : from Michael Thonet to Marcel Wanders, Luca Dosi Delfini ; with contr. by Jan van Adrichem ...[et al.] ; ed. Jan van Adrichem, Ingeborg de Roode (Rotterdam Amsterdam, 2004)
  • Gerrit Thomas Rietveld, ed. by Yuko Hashimoto ... [et al.; met een bijdr. van Ida van Zijl] (Tokyo, 2004)

Tentoonstellingen (0)

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten