Stoel

Stoel (1662)

Pieter du (toegeschreven) Pré. Notenhout, beukenhout, geweven wollen bekleding, wasafwerking. Ruil 1919.

Dit object is nu niet in het museum te zien

Tags van gebruikers

Er zijn nog geen tags toegevoegd

i

Details

Inventarisnummer
853
Soort object
Stoel
Materiële beschrijving

De poten en sporten van de stoel zijn met elkaar verbonden door enkel getoogde pen- en gatverbindingen, waarbij gedeeltelijk de oorspronkelijke vierkante handgestoken toognagels nog aanwezig zijn (zie stoel 855). Het zitvlak van de stoelen is opgebouwd uit vier zittingregels, vergaart met de bovenste huizen van de poten door pen- en gatverbindingen. Onduidelijk is of deze verbindingen zijn getoogd, omdat de bekleding hier overheen valt. Aan de onderzijde wordt de zitting verstevigd door nieuwe gespijkerde beuken hoekklossen. De achterpoten lopen door in de rugstijlen van de stoelen, met daartussen twee regels. Deze regels zijn ook aan het zicht onttrokken door de bekleding, zodat ook hier de constructie niet zichtbaar is.
De recentelijk aangebrachte blauw/groene geweven wollen bekleding met franje valt over een, met grote halfbolle messing siernagels vastgezette, oranje bekleding van laken. De vulling van de zitting van de stoelen bestaat uit koeienhaar, aan de onderkant afgedekt met een laag moderne jute stoffeerdoek en moderne jute singels.

Afmetingen
hoogte 102 cm, breedte 52 cm, diepte 48 cm
Opschriften en merken

Maker

Naam
Pieter du (toegeschreven) Pré

Documentatie

Literatuur (8)

  • Catalogus van het Museum van Oudheden [1904], supplement
  • Catalogus van het Stedelijk Museum te Leiden (Leiden, 1879)
  • Catalogus van voorwerpen in het Stedelijk Museum "De Lakenhal" te Leiden, samengest. door J.C. Overvoorde (Wassenaar, 1924)
  • Catalogus van voorwerpen in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden (Leiden, 1914)
  • Meubelen tot 1900 : De verzamelingen van het Centraal Museum Utrecht, Reinier Baarsen, Dirk Jan Biemond, Paul van Duin, Anne-Sophie van Leeuwen; red. Willemijn Fock en Ida van Zijl (Utrecht, 2005)
  • Stedelijk Museum Leiden : afbeeldingen in lichtdruk van eenige de voornaamste kunstwerken, met verklarende tekst door J.C. Overvoorde en W. Martin (Leiden, 1902)
  • Uit de geschiedenis van het Leidsche stadhuis, door J.C. Overvoorde (Leiden, 1916)
  • Verslag omtrent de openbare verzamelingen der gemeente Utrecht over het jaar 1919, de gemeente-archivaris W.C. Schuylenburg (Utrecht, 1920)

Tentoonstellingen (0)

Meer

Meer over hetzelfde onderwerp

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten