Huishoudschool Puntenburg

Gemaakt door: Centraal Museum
Laatst gewijzigd op: 4 juni 2012

Een verbandkist, een petroleumstel en een strijkijzer; deze objecten zijn zo maar een greep uit de ruim driehonderdvijftig objecten die deel uitmaken van de inventaris van de Huishoudschool Puntenburg.

De Utrechtsche huishoudschool werd in 1895 opgericht door een groep maatschappelijk betrokken particulieren en verenigingen. Zij wilden bijdragen aan de verheffing en beschaving van de arbeidersklasse en meenden dat er in dat proces een belangrijke rol was weggelegd voor de arbeidersvrouw. Door het huishoudonderwijs zouden ‘volksmeisjes’ leren koken, strijken en wassen. Later ontwikkelde dit type onderwijs zich en breidde het zich uit. Met de invoering van de Nijverheidsonderwijswet in 1921 kregen huishoudscholen wettelijke erkenning en nog later, met de invoering van de Mammoetwet in 1968 kreeg het huishoudonderwijs dezelfde indeling als het beroepsonderwijs. Vanaf 1968 werd de officiële naam veranderd in ‘Scholengemeenschap Puntenburg’, verwijzend naar de locatie van het schoolgebouw aan de Laan van Puntenburg.

De collectie van de Scholengemeenschap Puntenburg bestaat uit veel objecten die in het onderwijs gebruikt zijn en vertellen een bijzonder verhaal over een stukje Utrechtse geschiedenis. De collectie is in 1982 aan het Centraal Museum geschonken.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten