Europeana Fashion

Tweedelige avondjapon, circa 1905, inv.nr. 10726
Tweedelige avondjapon, circa 1905, inv.nr. 10726

Foto: Jasper Wiedeman

Samen met 21 andere enthousiaste musea en private archieven slaat het Centraal Museum sinds maart 2012 de handen ineen om vorm te geven aan een Europese modedatabase: Europeana Fashion. De eerste vruchten van dit samenwerkingsverband zijn inmiddels te vinden op europeanafashion.eu. Naast kledingstukken, vindt u er tekeningen, modefoto’s, catalogi, websites en blogs.

Mode wordt steeds meer op waarde geschat als een integraal onderdeel van onze cultuur. Een modebeeld weerspiegelt een samenleving op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak, terwijl modeontwerpen tegelijkertijd een onderdeel vormen van het kunstenspectrum. Al vanaf het begin van de 20ste eeuw verzamelen Europese musea om deze redenen kledingstukken en accessoires, waardoor we tegenwoordig kunnen putten uit een rijke internationale collectie van aan mode gerelateerd erfgoed. Europeana fashion brengt het groeiende aantal collecties online samen en maakt deze toegankelijk voor het internationale publiek.

Europeana Fashion en het Centraal Museum

In de mode- en kostuumcollectie nemen 18de-eeuwse zijden robes met bloemmotief een plaats in naast conceptuele mode van Iris van Herpen of Viktor & Rolf. Vanaf de beginjaren maken kostuums deel uit van de verzameling. Sinds 1921 bestond er een voortvarend verzamelbeleid. De kostuumconservator schreef brieven aan adellijke families met de vraag of er nog “oude kleren op zolder” lagen. Door deze inspanningen -en die van haar opvolgers- is vrijwel elk silhouet uit de kostuumgeschiedenis vanaf 1750 terug te vinden in de collectie. Sinds het einde van de jaren 1990 is het verzamelbeleid meer gericht op conceptuele en internationale mode, die bij voorkeur de grenzen van de eigen discipline opzoekt. Recente verwervingen van Craig Green en Bart Hess zijn hier voorbeelden van.

Anno 2014 bestaat de mode- en kostuumcollectie uit meer dan 9500 objecten, die via Europeana Fashion in een Europese context ontsloten worden. Het gaat niet alleen om modeontwerpen. Ook afbeeldingen van modetentoonstellingen, brochures en modecatalogi worden in Europeana Fashion opgenomen.

Publieksevenementen

Europeana Fashion is geen onderonsje van instituten. Interactie met het publiek vindt plaats via blogs en diverse sociale media.
Voor geïnteresseerden die graag schrijven, organiseert Europeana Fashion regelmatig edit-a-thons. Een dergelijke schrijfdag, waarop men bijdraagt aan de modeartikelen op Wikipedia, vond 13 mei 2013 plaats in het Centraal Museum. Ook in Stockholm, Antwerpen en het Italiaanse Stra vonden edit-a-thons plaats. Volgende edit-a-thons worden aangekondigd op europeanafashion.eu. Daar is ook informatie te vinden over de jaarlijkse modeconferentie. In 2013 vond deze plaats in Florence. In 2014 en 2015 zijn Londen en Antwerpen aan de beurt. Deze evenementen zijn voor het publiek openbaar: een uitgelezen kans om kennis te nemen van de boeiende wereld van modemusea en archieven. 

Doorontwikkeling en toekomst

Al een groot deel van de objecten uit de mode- en kostuumcollectie van het Centraal Museum stroomt momenteel richting de portal, waar ze in de context van andere collecties vergelijkingen mogelijk maken met objecten uit andere delen van Europa. Het Centraal Museum zal de informatie die nu beschikbaar is over haar modeobjecten blijven verrijken, en draagt bij aan de ontwikkeling van de eerste online versie. Ook is het Centraal Museum actief in de Thesaurus-werkgroep waarin een 10-talige termenlijst wordt opgesteld die de doorzoekbaarheid van Europeana Fashion aanzienlijk zal vergroten.

In de zomer van 2014 ziet de tweede versie van de portal het licht. De lancering van het eindresultaat staat gepland voor februari 2015: 700.000 mode-objecten zijn dan bijeengebracht op europeanafashion.eu. Dit met als gezamenlijk doel om de kennis over actuele mode en kostuumgeschiedenis te bevorderen en als platform te dienen voor een ieder – professional of liefhebber – die gefascineerd is door mode.

Edit-a-thon in het Centraal Museum
Edit-a-thon in het Centraal Museum

Foto: Sebastiaan Terburg

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten